Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.16 / dotaz č. 65756
Dobrý den, ráda bych se zeptala na správný postup při rozúčtování plynu v činžovním domě, kde se na spotřebě plynu naměřené plynoměrem, který byl původním majitelem domu osazen pro společnou spotřebu několika jednotek (např. 2 byty + 1 nebytovka). V této chvíli není rozúčtování blíže specifikováno v nájemních smlouvách a je prováděno následujícím způsobem:
- při obsazenosti všech 3 jednotek se podílí vždy daná jednotka na celkové spotřebě plynu svým výměrem podlahové plochy z celkové výměry všech obsazených jednotek
- při obsazenosti 2 jednotek, tj. 1 jednotka je prázdná, podílejí se ty obsazené svým výměrem podlahové plochy z celkové výměry všech obsazených jednotek (tj. sečte se plocha 2 jednotek, které jsou právě obsazeny, 1 prázdná jednotka se z rozúčtování vynechává)
- nezohledňuje se žádný koeficient náročnosti spotřeby.
Je tento postup správný?
Pozn.: Nejde o náklady na vodu. Každá jednotka má svůj plynový kotel a plynové spotřebiče - avšak pro 3 jednotky slouží 1 osazený plynoměr bez podružných měřičů. Jednotky patří vlastníku - společnosti s r.o., který je dále pronajímá. Děkuji Vám za Váš čas a ochotu.
Děkujeme za Váš dotaz. Jelikož se jedná o dodávku zemního plynu pro individuální vytápění bytového i nebytového prostoru, nepodléhá tento případ pravidlům o rozúčtování nákladů na vytápění dle vyhlášky č. 269/2015 Sb. Není tedy stanovena povinnost instalace určitých měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a v principu tak záleží pouze na dohodě nájemníků s vlastníkem objektu.

Váš způsob rozúčtování je tak možné považovat za správný a pokud nájemníkům takto vyhovuje, není nutné jej měnit. Pokud by se však nájemníci chtěli chovat úsporněji vzhledem k vynakládaným prostředkům na vytápění nebo jen platit přesně svou spotřebu bez mírné nejistoty, jak velký díl spotřeby ostatních nájemníků připadne do jejich podílu, doporučil bych instalaci podružných plynoměrů, které by je motivovaly vytápět efektivněji.

To má však také svou stinnou stránku, kdy nájemníci ve snaze uspořit náklady nevytápí prostory dostatečně, při výskytu vlhkosti a snížených teplot vznikne riziko vzniku plísní a kromě samotných uživatelů trpí a degraduje také majetek vlastníka.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven tisk