Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.16 / dotaz č. 65815
Dobrý den, četla jsem info, že "největší ekologickou zátěž představuje elektřina"......, která se v ČR vyrábí zhruba z poloviny v uhelných elektrárnách a zhruba ze třetiny v elektrárnách atomových. http://denik.obce.cz/clanek.asp?id=6695408
Je tomu opravdu tak, z čeho vychází text, z čeho Vaše údaje? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pokud chápeme "ekologickou zátěž" jako poškození krajiny těžbou a ukládáním odpadů. pak elektřina vede. Těžba uhlí, uranu, ukládání popela a popílku je zátěží, ukládání vyhořelého paliva zatím vůbec ještě vyřešeno není.

Pokud jde o emise, každé odvětví produkuje jiný typ emisí, které jsou různě nebezpečné pro člověka (NOx, jemné prachové částice, aromatické uhlovodíky a další).

Rozložení je zhruba takovéto:
Elektřina: 19 % celkové en. spotřeby ČR (= uhlí spalované s účinností 30%, jádro; emise oxidů síry, dusíku, tuhých látek aj.)
Teplo: 14% (= uhlí, plyn, biomasa spalované s účinností řekněme 85%; emise oxidů síry, dusíku, jemných prachových částic, aromatických uhlovodíků aj.)
Pevná paliva pro rodinné domky apod: 16% (= uhlí, , biomasa spalované s účinností řekněme 75%, emise vyšší než u velkých zdrojů - emise oxidů síry, dusíku, jemných prachových částic, aromatických uhlovodíků aj.) )
nafta, benzín: 28% (emise NOx, prachu)
plyn (kromě plynu pro elektrárny): 23 % (účinnost využití řekněme 80%; nízké emise NOx, ostatní velmi nízké)

Struktura výroby elektřiny je zveřejněné na webu ERÚ:
http://www.eru.cz/documents/10540/462820/Rocni_zprava_provoz_ES_2014.pdf/933fc41a-ad79-4282-8d0f-01eb25a63812

Z toho vychází (netto výroba):
36% - Jádro
50 % - uhlí
Viz kapitola 3.1 té statistiky

Je to taky i na faktuře za elektřinu. Tam může být skladba trochu jiná, podle toho, kde váš dodavatel elektřiny nakupuje.

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk