Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.16 / dotaz č. 65861
Dobrý den,
měl bych na Vás dotaz. Právě začínáme stavět novostavbu, patrový dům, sedlová střecha bez sřešních oken, zastavěná plocha 90m2, okna dřevěná trojskla s profilem 92mm. Zateplení střechy - mezikrokevní izolace 180mm a podkrokevní 80mm. Máme navržené zdivo porotherm 44 EKO a na to už jen omítku 3 cm. Tepelné ztráty domu vycházejí na 8 kW a na energetickém štítku se dům nevešel ani do skupiny B - nízkoenergetického domu. Náš stavitel nám ale radí, že bychom měli jít do cihel Porotherm 30 a k tomu dát šedivý polystyren jako zateplení. Zajímalo by mne, jak tlustý polystyren by se měl na zateplení dát, aby to bylo optimální. Zdá se mi, že při dnešních cenách je 8 kW tepelných ztrát hodně. Topit se bude plynovým kondenzačním kotlem do podlah a budou tam krbová kamna na dřevo. Dále jestli je zateplení střechy optimální. Děkuji
Vážený pane,

při zateplování dutinkových cihel typu Porotherm je třeba použít dostatečně silnou izolaci, aby se oblast kondenzace ("rosný bod") byla v polystyrenu. Nikdy ne v cihlách. Tyto cihly mají velmi porézní střep a zkondenzovaná vlhkost v nich zůstane "na věky" a zhorší vám izolační parametry zdiva. Nedostatečná tloušťka zateplení je tak horší, než zateplení žádné. Nechte si od projektanta doložit výpočtem, že v konstrukci ke kondenzaci nedojde.
Obecně je cihla dražší než izolant, takže zvažte, zda nepoužít ještě menší tl. zdiva (co dovolí statika) a k tomu více izolantu. Zdivo může být i z hůře izoloujících a tedy i levnějších cihel, zateplením to "doženete".

Zateplení střechy 360 mm je běžný standard, pokud byste chtěl jít na parametry konstrukce pro pasivní dům, můžete izolaci zvýšit.

Pokud máte podlahové topení, je třeba použít důkladnou izolaci podlahy. Tam už nikdy žádnou další nepřidáte.

U dobře izolovaného domu, jako je ten váš, hrají významnou roli tepelné mosty. Nechte si projektem doložit řešení detailů (osazení oken a dveří, napojení krovu na zdivo, napojení stěn na základy aj.). Je to užitečné i při realizaci, kde stavební firmy často dělají špatná řešení.

Kalkulace optimální tl. izolací je ošidná, protože počítáte s návratností třeba 20 let, přičemž za tu dobu budou ceny energií úplně jiné a dopředu se to nedá moc odhadnout. Domníváme se, že v současnosti je vhodné navrhovat konstrukce jako pro pasivní dům, i když dům jako takový pasivní nebude.

Přejeme úspěšnou stavbu!
F. Macholda, K. Srdečný

Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk