Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.16 / dotaz č. 65870
Mám zájem o informace pro ohřev vody pomocí fotovoltaiky pro rodinný dům. Jaký typ technologie připadá v úvahu, zda je možnost dotací a jaká je asi cena.
Děkujeme za Váš zájem a položení dotazu. Ohřev vody střešní fotovoltaikou je v podstatě možný dvěma základními způsoby.

První způsob je využití FV systému izolovaného od distribuční soustavy, jehož výstup bude napojen přes systém řízení maximálního bodu výkonu, do některou z elektrických spirál akumulačního zásobníku.

Druhý způsob je napojení FV panelů nejprve na střídač, který je připojen k distribuční soustavě. V tomto zapojení budete nejprve šetřit aktuálně spotřebovávanou elektrickou energii a až jako sekundární úsporný efekt, přes elektronickou regulaci, využijete případný přebytek elektřiny k sepnutí elektrické spirály a ohřevu vody v akumulačním zásobníku.

Na oba dva způsoby, které jsem popsal je možnost využít investiční dotace při pořízení z programu Nová zelená úsporám, která vešla pro fotovoltaické systémy v platnost od října 2015. V každé kategorii však existují ještě technické parametry, které musí daný FV systém splňovat, aby dotace byla vyplacena.

Cenu Vám takto přesně nesdělím, mohu však nastínit cenové mantinely, ve kterých by se podle výrobce a druhu použité technologie měla cena přibližně pohybovat. V prvním popsaném způsobu to může být cca 20-30 tis. Kč bez DPH na instalovaný jeden výkonový kilowatt. V druhém případě se může cena pohybovat v rozmezí 40-55 tis. Kč bez DPH na instalovaný jeden výkonový kilowatt.

Pro další upřesnění je důležité znát počet osob v objektu a způsob využívání budovy (důchodci, mladá rodina s dětmi, rodina s dospělými dětmi, apod.,, což upřesní i spotřebu teplé vody a tím omezení výkonu, resp. ekonomiku návratnosti takto optimalizovaného řešení.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk