Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.16 / dotaz č. 66207
Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o radu.
Otec podepsal smlouvu s Bohemia Energy, kdy dodavka energii bude zapocata az od dubna 2016. Já jako nová majitelka bytu, ale s nimi smlouvu nechci a smlouvu vypovíme. Dostal k smlouve ale samozřejmě žárovky jako "dárek" a já teď nevím, jak s tím naložit. Je již po jejich 30ti denní lhůtě. Musim odstoupit od smlouvy na dodavku energii i od smlouvy na zarovky nebo ta je zrusena automaticky pri odstoupeni od smlouvy na dodavku energii? Můžou potom požadovat ty 2000,-Kč za žárovky, které byly koupeny za 1,-Kč? Podotýkám, že dvě z pěti žárovek byli již použity.
Děkuji za odpověď.

S pozdravem a přáním pěkného dne

Dobrý den,

pokud by od smlouvy na dodávky energie odstupoval otec, je nutné odstoupit ještě od kupní smlouvy na žárovky. Jenže to už je po lhůtě, jak píšete, proto by dodavatel mohl požadovat náhradu (stanoveno v kupní smlouvě).

Píšete ale, že jste se stala novou majitelnou byut - pravděpodobně na sebe tedy budete přepisovat i odběr energií? V takovém případě lze udělat přepis odběrného místa se změnou dodavatele. To znamená, že otec odeběr u dodavatelů ukončí z důvodů prodeje/pronájmu/darování bytu (většinou je třeba podložit kopií smlouvy nebo výpisem z katastru) a vy si vyberete dodavatele dle svého uvážení a přejdete k němu. Toto je zcela běžná praxe, pokud se v odběrném místě mění vlastník.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk