Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.16 / dotaz č. 66270
Dobrý den,
prosím,co všechno musím udělat pro to,abych
mohl požádat o dotaci na energeticky úsporný dům.Mám projekt a průkaz energetické náročnosti budovy "B".Celková dodaná energie 73 kWh a neobnovitelná primární energie 87 kWh.

Děkuji za odpovědˇ
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Dotační program Zelená úsporám podporuje v oblasti B programu výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností. Podpora dotačního programu Nová zelená úsporám předpokládá zpracování „Odborného posudku„. Tento se skládá z „Energetického hodnocení budovy „ zpracovaného energetickým specialistou s příslušným oprávněním a z „Projektové dokumentace „ zpracované autorizovanou osobou. Žádost o poskytnutí podpory se podává výhradně elektronicky prostřednictvím online formuláře žádosti dostupného na webových stránkách programu Státního fondu životního prostředí.
Podle dosažených energetických parametrů budovy se oblast podpory B dělí na dvě podoblasti podpory: B.1 a B.2.
Měrná roční potřeba tepla na vytápění v podoblasti B1 (podpora 300 tis.Kč) musí být menší nebo se max. rovnat hodnotě 20 kWh/m2,rok a v podoblasti B2 (podpora 450 tis.Kč) je to pak 15 kWh/m2,rok. Dále je zde několik dalších podmínek viz „tabulka 3 - Požadované parametry“ na web stránkách programu (viz Příloha). Je to například průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem (musí být menší nebo max. roven 0,22 W/m2K). Některé další hodnoty, které můžete orientačně porovnat s tabulkou 3, naleznete na druhé straně grafické části vašeho PENB, jiné zase v protokolu PENB, část A – stavební prvky a konstrukce. Povinná je instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla.
Podpora se poskytuje formou jednorázové fixní dotace a její celková výše na jednu žádost je omezena na max. 50 % řádně doložených způsobilých výdajů.
Dále je možno získat podporu v Podoblasti B.3 - Podpora na zpracování odborného posudku a zajištění měření průvzdušnosti obálky budovy. Maximální celková výše podpory B.3 je 35 000 Kč.
Průvzdušnost obálky budovy po dokončení stavby musí splňovat n50<=0,60 1/hod.
Poradit se můžete také v některé z poraden EKIS.
S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice

http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-b-3-vyzva/