Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.16 / dotaz č. 66316
Dobrý den,
u nás na trhu (kamen.obchod) jsou stále k dispozici obyčejné žárovky, vyjma dvou variant. Stále je používáme a z nejrůznějších důvodů nechceme zatím na jiné formy přecházet. Obchodník mě ubezpečil, že je nemusím nakupovat do zásoby, že je pravidelně dovážejí z Polska, kde mají jiné normy než jsou u nás. Myslela jsem, že normy "náhrad osvětlení" platí pro celou EU. je to legální? V obchodě mi normálně na toto zboží vystaví oficiální doklad vyjetý z pokladny, kde je opravdu účtována obyčejná žárovka... Co si o tom myslíte?
Děkuji za odpověď,
Vážená paní,
tohle je otázka spíše pro právníka než pro energetického poradce. Rozhodně ale ta koupě žárovky není trestná. Je to ostatně pěkný příklad jak si ona "neviditelná ruka trhu" prosadí svou i navzdory zákazům a nařízením.
Pokud jde o zhodnocení z hlediska energetického, tak používání žárovek může být někdy rozumné tam kde se topí elektřinou, nebo tam kde se svítí velmi málo (několik hodin za rok), ale jinak je
rozumnější použití LED světelných zdrojů, které neprodukují tolik odpadního tepla při svícení v letním období, je u nich větší výběr barevné teploty a hlavně nemusí se tak často měnit.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk