Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.16 / dotaz č. 66381
Dobrý den, chci využít programu Nová zelená úsporám a moje situace je následující: vytápění el.podlahové topení v celém domě (cca 125 m2 podlahové plochy) a el.ohřev TUV, a chtěl bych bud´ tepelné čerpadlo vzduch-vzduch nebo fotovoltaické panely. Kterou technologii by jste mi doporučili - čerpadlo nebo Fotovoltaiku ( a zde s napojením na sít nebo systém s akumulací energie a popř.jaký výkon?). Roční spotřeba je 10 MWh v Nt a 1 MWh ve VT. Děkuji předem
Hezký den,

s ohledem na Vaši spotřebu elektřiny a způsob vytápění, je pro Vás důležité soustředit se jak na možnosti vlastní výroby elektřiny, tak také na další zdroj tepla, který by podpořil elektrické podlahové vytápění. Pro vlastní výrobu elektřiny je možno pořídit již hotové fotovoltaické sety, které jsou navrženy právě pro možnosti dotace v rámci programu Nová zelená úsporám tak, aby splnily předepsané podmínky dotace i požadované technické parametry. V podprogramu C.3.5 Solární fotovoltaický systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh/rok je dotace až 70 000 Kč a v C.3.6 Solární fotovoltaický systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh/rok až 100 000 Kč. FVE jako hotové sety nabízí již několik firem.

Pro Vaši spotřebu by se například hodila FVE o výkonu 3,5 kWp až 4 kWp systém s akumulací elektrické energie do baterií, abyste měl vlastní elektřinu i v době, kdy není dostatek slunečního svitu. Můžete přebytky vyrobené elektřiny v letním období využívat zejména pro ohřev TUV v zásobníkovém ohřívači, pro zahradní a bazénová čerpadla a pod. Budete mít zároveň vytvořený záložní zdroj.

Jako další zdroj tepla na podporu podlahového vytápění můžete zvolit například decentrální rekuperační jednotky a nebo i interiérová krbová kamna, například na dřevěné pelety, abyste si zachoval vyšší komfort obsluhy oproti kamnům na kusové dřevo nebo dřevěné brikety (pokud jste pamatoval při stavbě na komín-lze ho však postavit i dodatečně jako lehký montovaný).

Pro kvalifikovaný návrh by bylo potřebné znát orientaci střechy na světové strany, její plochu (budete potřebovat cca 32 m2) a také druh krytiny s ohledem na potřebné upevňovací prvky fotovoltaických panelů.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Vytápění
tisk