Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.16 / dotaz č. 66385
Dobrý den, manžel před časem uzavřel několik smlouv s Lama Energy při podomním prodeji (asi zač. října),
i ty na moje jméno, přišla jsem domů, jen jsem měla podepsat smlouvy. Nechtěla jsem dělat problémy "nejvýhodnějšímu dodavateli", tak jsem podepsala. Potom jsem si již říkala, že je pozdě dodavatele rušit. Nyní se ale budeme stěhovat, některá místa odběru prodáváme....Před pár dny jsem poslala výpověď na vše. Vím jen u jednoho odběrného místa, že již běží od Lamy, ostatní se vší pravděpodobností ne. Pouze jedno místo od zítřka, ale výpověď jsem odesílala doporučeně v pátek.
Mám šanci na řešení žárovek, např. poslat je zpět, protože jsme je nepoužívali? Informovali nás, že zaplatíme téměř 5 000,- Kč za žárovky, pokud od nich odejdeme.
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

pokud odběrná místa prodáváte, jak píšete, a budou se tedy přepisovat na nového vlastníka, dodavatel by po vás neměl žádnou náhradu žárovek požadovat. Pokud v odběrném místě ale zůstáváte a budete od smlouvy na dodávky energií odstupovat, je možné, že dodavatel bude náhradu požadovat - záleží na tom, co je napsáno v obchodních podmínkách. Doporučuji je řádně pročíst - v těchto případech totiž bývá často podepsána kupní smlouva na žárovky, kde je uvedena i částka sankce.

Obrátit se také můžete na Energetický regulační úřad - www.eru.cz

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk