Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.16 / dotaz č. 66409
Dobrý den.
Elektřinu na chatu, tarif: Home Standart 24 -D02d od Bohemia Energi potřebuji změnit na lacinější z důvodu využívání objektu celoročně. Hlavní jistič je 3 x 25 A a v objektu je šest přímotopů po 800 kW a bojler, kromě el. vařiče a osvětlení. Jaký tarif byste mi doporučili.
Děkuji
Vážený pane,
na kalkulačce ERÚ si můžete porovnat náklady při použití různých tarifů:
http://www.eru.cz/cs/informacni-centrum/zmena-dodavatele/kalkulatory/porovnani-nabidek-dodavatelu-elektriny

Pokud máte el. přímotopy, můžete požádat distributora o přiznání sazby pro přímotopy D45d. Je nutné splnit některé podmínky:

- V odběrném místě musí být řádně instalovány přímotopné elektrické spotřebiče pro vytápění objektu.
- Součtový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných elektrických spotřebičů nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon přímotopných elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.
- V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D 25d.
- Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.

Případně můžete požádat distributora o sazbu D25d, pro akumulační ohřev vody.

V každém případě vám distributor musí vyměnit elektroměr. Možná budete muset udělat i nějaké úpravy elektroinstalace, aby mohly být přímotopy a bojler blokovány v době vysokého tarifu.

S pozdravem
M. Šimůnek, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk