Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.16 / dotaz č. 66742
Dobrý den, ráda bych se zeptala k programu EFEKT. S obcí budeme podávat žádost o dotaci. Nicméně, než jsme pochopili, jak funguje metoda EPC měli jsme již rozjednaného projektanta na zpracování projektové dokumentace VO a současně i auditora na zpracování energetického posudku. Přesto chceme žádat o dotaci.
Dotaz směřuji na celkové uznatelné náklady: předpokládáme, že v rámci celkových nákladů bude obce hradit min. 30% z vlastních zdrojů a to chceme uvést i v žádosti. Ale celá akce představuje i výměnu kabeláže ve sloupech i v zemi (havarijní stav, kabeláž i sloupy jsou přes 40 let staré) a výměnu asi 2/3 sloupů v celé obci (předpoklad 52 sloupů) + instalace nových zdrojů.
Můžeme i takto žádat o dotaci na akci nebo je možné žádat pouze na výměnu zdrojů světla, vzhledem k nákladovosti celé akce?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,
Dotace B.1. je určena na výměnu osvětlovacích těles a optimalizaci řídicího systému VO v obcích a areálech. Dotace je též určena na výměnu konstrukčních prvků, kabeláže v zemi a výkopové práce.
Způsobilými náklady jsou náklady související s energeticky úspornými opatřeními včetně projektových prací a nákladů na zpracování energetických auditů. Způsobilými náklady nejsou zejména náklady na opravu (zanedbaná údržba).
Bližší informace o způsobilých a nezpůsobilých nákladech jsou k dispozici v materiálu „Způsobilé a nezpůsobilé náklady“, který je zveřejněn zároveň se zněním programu. (https://www.mpo-efekt.cz/upload/62d0d69c2bcb052223969e1a31d35403/uznatelne_neuznatelne_naklady_2016_new.docx)
V případě nejasnosti s uznatelností jednotlivých položek nákladů ve Vašem projektu (např. konkrétní posouzení zanedbané údržby) doporučuji projednat dotaz přímo s projektovým manažérem administrátora dotace.
Současně však upozorňuji, že nadměrným zvyšováním celkových nákladů se zhoršuje hodnocení projektu dle výběrových kritérií č. 3 a č. 4, což v případě převisu podaných žádostí sníží pravděpodobnost úspěšnosti získání dotace.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Osvětlení
tisk