Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.2.16 / dotaz č. 66819
Bydlím v rod.domku - v současnosti máme jistič 3 x 32 A - sazba D45d - dříve jsme topili také elektřinou - přímotopy.V současnosti topíme dřevem v krbové vložce napojené na ústřední topení a kotlem na uhlí. Jsem v letech,už mne zmáhá nošení paliva,topení přímotopem je drahé a palivo také stojí čím dál víc, proto se zajímáme o tepelné čerpadlo vzduch-voda. Buď IVT, ale na to asi nemáme nebo CTC.Po všech diskuzích o placení elektřiny bych ráda zjistila, zda jistič, který máme v současnosti, není zbytečně velký. Jenže nevím, jak to zjistím. Děkuji Vám za odpověď.
Vážená paní,
pro zjištění správné velikosti jističe je vhodné, aby váš byt a elektroinstalaci prohlédl elektrikář. Jistič 3 x 32 A umožňuje připojit spotřebiče s výkonem 21 kW. Pro váš současný provoz (topení dřevem a uhlím) je to zbytečně moc. Pokud ale v budoucnu připojíte tepelné čerpadlo, bude zřejmě takovýto jistič odpovídající.
Doporučuji zatím jistič neměnit, dokud se definitivně nerozhodnete, zda tepelné čerpadlo pořídíte či nikoli. Zvažte možnost využít kotlíkovou dotaci, podrobnosti pro Středočeský kraj zde:
https://www.kr-stredocesky.cz/web/zivotni-prostredi/kotle

O návrhu nové tarifní struktury se teprve diskutuje, je možné, že se to ještě celé změní. V každém případě nezačne platit dříve než v roce 2017, na případnou výměnu jističe tedy ještě máte dost času.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný