Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.16 / dotaz č. 66940
Dobrý den,
plánujeme stavbu nízkoenergetického RD - nyní jsme ve fázi přípravy studie. Projektant i stavebník nám doporučují YTONG, že se s ním nejlépe pracuje. Vzhledem k tomu, že máme v rodině špatnou zkušenost i Hoeblem cca 35 cm (současný YTONG - chlad v domě, vlhkost, stavba před 11 lety), nemáme k tomuto materiálu důvěru. Preferovali bychom cihly a líbí se nám i plnění cihel s minerální vatou, která je nehořlavá narozdíl od polystyrenu. Bohužel se už v tom, co je dobré a kvalitní ztrácíme, neboť názory se velmi liší. Rádi bychom dům postavili kvalitně, je to přeci 1x za život a neradi bychom, aby se špatná zkušenost opakovala.

Dům pak chceme obložit cihlovými páskami.

Jaký stavební materiál prosím doporučujete vzhledem k plánovanému obkladu?

1) cihla - kolik cm? + jaké venkovní zateplení?
2) cihla plněná minerální vatou
3) cihla plněná polystyrenem
4) komůrková cihla
5) YTONG

Velmi děkuji za odpověď
Dobrý den,

myslím, že je správné, že nad volbou materiálů takto přemýšlíte a zároveň plně rozumím tomu, že se v množství informací těžko orientuje. Doporučuji vycházet z dobré praxe a ze svých zkušeností. Jednou z výhod plynosilikátových výrobků je jejich dobrá zpracovatelnost. Výhodou cihlových materiálů je jejich přírodní původ. Z našeho pohledu by nebylo správné některý z materiálů upřednostňovat, popíši vám tedy naší filosofii, ke které jsme postupem času došli (dobrá praxe):

zdivo má plnit především funkci únosnosti (statickou) a akustickou. Zpracování zdiva by měl zvládnout průměrně zručný stavební dělník, takže volíme zdivo s co nejjednoduššími nároky na zpracování a montáž. Předpokládáme, že zdivo nikdy nebude provedeno dokonale na sraz, bez eliminace tepelných mostů, proto navrhujeme zdivo zateplit kontaktním zateplovacím systémem, který mezery dokonale překryje a zároveň řádově mnohonásobně lépe izoluje. Zateplovací systém v situaci dnešního stavebního prostředí obvykle provádějí kvalifikovaní a proškolení řemeslníci, zde je tedy požadavek na vysokou kvalitu zpracování.

Shrnuto: zdivo má nést, izolant se má postarat o teplo. Zdivo by měl zvládnout průměrný řemeslník, na zateplení je dobré přizvat kvalifikované profesionály. Touto kombinací lze podle našeho názoru využít výhod obou materiálů, dosáhnout cenově zajímavé kombinace a eliminovat vysoké nároky na přesnou montáž zdiva, v případě jednovrstvých systémů (když je použito pouze zdivo bez zateplení).


Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA tisk