Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.16 / dotaz č. 67004
Dobrý den,
rád bych věděl Váš názor.
Dvojsklo nebo trojsklo na jižní stranu,jedná se o plochu s rozměry cca 2,4m x 3,4m.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. U izolačních skel rozlišujeme kromě světelné propustnosti (LT) i propustnost solární (g) a tepelně izolační vlastnost Ug (součinitele prostupu tepla skla). Takže si můžete vybrat z celé škály skel různé kvality a vlastností. Pokud nestavíte pasivní dům, kde jde o každý watt i ze solárních zisků (důležitá propustnost g), lze vybrat z nabídek dosti kvalitních dvojskel (třeba s folií), splňujících hlavně hledisko tepelně izolační (Ug).
Posuzovat jedno okno odtrženě od celé budovy, lze také pouze velmi přibližně.
Předpokládám však, že se zajímáte obecně o zisky z oslunění při vytápění (zisky z oslunění při chlazení nutno zohlednit v letním období).
Výpočet potřeby tepla na vytápění zahrnuje klimatické údaje. To jsou průměrné venkovní měsíční teploty a průměrné měsíční hodnoty globálního záření (kWh/m2.měsíc). Z této hodnoty jsou pak vypočítány solární zisky okny. U každého okna se započítává pouze účinná solární plocha okna Asol.
Protože z hlediska součinitele prostupu tepla skla Ug není dvojsklo jako dvojsklo a totéž platí i pro různě kvalitní trojskla, uvažujme Ug dvojskla = 1,1 W/(m2K) a Ug trojskla = 0,6 W/(m2K). Vliv rámu a rámečku si dovolím zanedbat (může však být velký, pokud by šlo o plochu vícekrát členěnou rámem). Solární propustnost g vezmu pro dvojsklo (bez selektivní vrstvy) 0,75 a pro trojsklo se 2 selektivními vrstvami 0,50. Po zjednodušeném dosazení do výpočtového programu vychází tyto teoretické hodnoty:
Ztráty prostupem tepla vašeho okna (2,4/3,4 m, čistý Jih, bez jakéhokoliv zastínění – ostěním, markýzou, horizontem)-pro dvojsklo cca 2,0 MWh/otop. období, pro trojsklo 1,1 MWh/otop. období .
Solární zisky pak vychází přibližně 2,77 MWh (dvojsklo) a 1,85 MWh (trojsklo). Sečeme-li solární zisky a ztráty prostupem tepla, je rozdíl mezi dvojsklem a trojsklem, pro zadané hodnoty, malý. Řešením by tedy bylo trojsklo s dobrým Ug a zároveň s velmi dobrým solárním faktorem g (třeba 0,64). Nutno však dodat, že solární zisky jsou hodnotou do značné míry proměnlivou a nespolehlivou.
Pro letní období doporučuji venkovní žaluzie nebo jiný způsob zastínění.
S pozdravem

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk