Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.3.16 / dotaz č. 67023
Dobrý den, pane Veselý,

obracím se na Vás s prosbou o radu:
Pro kllienta navrhujeme provětrávanou podlahu do bytu v suterénním prostoru činžovního domu z 30. let minulého století.
Dům má 1 PP a 5 NP. Z východu i ze západu sousedí s činžovními domy.
Na severu anglický dvorek, ve středu dispozice světlík (viz půdorys).

Měli jsme na místě odborníky na diagnostiku staveb, kteří změřili vlhkost na 4 bodech půdorysu ve třech různých výškách. Nejdramatičtější hodnoty byly 10 cm nad čistou podlahou - hodnoty 6-9,4%). Navrhli opatření provětrávané podlahy tvarovkami IGLŮ s průběžným nasáváním po obvodě místnosti (vzduch z vnitřního prostředí ) pod nelepenou podlahovou lištou. Vzduch je možné odvést do 3 komínových průduchů.
Nyní při výběru dodavatele narážíme na spor s touto variantou, neb dodavateli je většinou doporučováno nasávání vzduchu z venkovního prostředí.
Jiní dodavatelé zase upřednostňují nižší - nopovou folii opět s venkovními nádechy.

Poprosila bych o Váš názor, které řešení zvolit s přihlédnutím k dané situaci - viz zaslaná dokumentace.

Děkuji a zdravím Vás.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Popsaná situace vyžaduje sanační zásah s kombinací alespoň dvou, případně 3 sanačních metod.
Zjištěné hodnoty vlhkosti jsou ve stupni zvýšená (do 7,5 %) a vysoká (do 10%). Při měření elektronickým vlhkoměrem nemusí být hodnota úplně přesná. To by vyžadovalo laboratorní rozbor a chybí rovněž určení výše a druhu salinity.
Návrh hlavního opatření – celoplošně provětrávaná podlaha - jako sanační metoda přímá je v zásadě správná.
Jako sanační metoda doplňková bude použita sanační omítka. Rozsah sanačních omítek – výška – by měl být upřesněn na základě výše zmíněného podrobného rozboru včetně salinity.
Neopomenout by se měly i sanační metody nepřímé, tedy odvodnění okolí domu – spádování dvorků a dvorní vpusti, dešťová kanalizace, svody bezpečně vedené do kanalizace, eliminace starých septiků apod.
Systém s tvarovkami IGLU nebo IPT deskou z HDPE jsou v zásadě rovnocenné, odborný návrh by však měl zohlednit při výběru rozmístění vstupních otvorů přívodního vzduchu z exteriéru (spojení s interiérem nedoporučuji) celkovou plochu podzemního podlaží a rozmístění označených komínových průduchů využitelných pro tah, tedy stanovení jednotlivých odvětrávaných sekcí. Toto jsme řešili i v rámci telefonické porady.
Návrh detailů musí respektovat potřeby z hlediska zabezpečení interiéru před vnikáním radonu, pokud se tento v místě vyskytuje ve středním a vyšším indexu.
Skladba podlahy musí respektovat požadavky ČSN 73 0540-2 na součinitel prostupu tepla. Zde jednoznačně doporučuji přihlédnout k tomu, že dutinou proudí chladný vzduch z exteriéru a návrh tepelných izolací tedy přizpůsobit požadavkům na ohraničující konstrukci s venkovním prostředím, tedy součinitel prostupu tepla U alespoň na úrovni 0,25 W/m.K, což odpovídá například 16 cm podlahového EPS.
U vstupních otvorů přívodního vzduchu, kde jsou většinou 2 kolena a svislé vedení dolů k dutině je nutno zabezpečit vnitřní povrch zdi před kondenzací na chladném povrchu zateplením trubky, nebo jiným opatřením, které eliminuje tento tepelný most.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk