Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.16 / dotaz č. 67155
Dobrý den,prosím můžete mi sdělit, zda v programu EFEKT na výměnu pouličního osvětlení je spíše doporučeno použít LED technologii než indukční lampy?
Případně prosím o Váš odborný názor, zda je při obnově pouličního osvětlení lepší použít LED nebo indukční osvětlení.
Děkuji.

Dobrý den,
program EFEKT 2016 v aktivitě B.1. nedoporučuje žádnou z použitelných technologií, závaznou podmínkou proveditelnosti je pouze dosažení absolutní úspory energie ve výši minimálně 35% průměrné celkové spotřeby za poslední tři roky.
V současné době mají srovnatelné uplatnění na trhu obě technologie (LED i LVD) a lze najít řadu srovnávacích tabulek, které v jednotlivých technických i ekonomických parametrech vyhodnocují tu lepší variantu. Podle data vystavení těchto tabulek lze konstatovat, že starší hodnocení je výhodnější spíše pro indukční výbojky, novější hodnocení vychází příznivěji pro LED zdroje. Je to způsobeno tím, že LED technologie prochází v poslední době rychlým technickým rozvojem a současně s rozšiřováním hromadné výroby dochází i ke zlevňování.
Pro rozhodování Vám mohu doporučit zajistit nabídky na kvalitně zpracovaný projekt pro obě varianty, který m.j. zohlední zaručený pokles svítivosti, celkovou energetickou náročnost osvětlovací soustavy, možnost stmívání, životnost apod. Porovnáním investičních a provozních nákladů pak získáte aktuálně výhodnější variantu.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Osvětlení
tisk