Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.16 / dotaz č. 67515
Dobry den, potreboval bych poradit ohledne odhlucneni bytu. Status: zvuk z bytu pode mnou (obracene to samozrejmne funguje taky). Zdivo standartni (oranzove a dute cihly), strop dreveny, tramovy. Slozeni ze spodu: sadrokarton, 10 cm vaty, omítka, prkna, podlahove nosne tramy + prazdny prostor 22 cm, prkna, zasyp (sut, cihly a skvara) a pomocne ramy to vse 13 cm, podlahova prkna. Kolem zdi a ve zdech není topenei komin, odvetrani atd. Procentuelne vyjadreno: dole hluk 100% (hlasite mluveni, nahore u me slysitelnost 30%, pokud dam jedno ucho na podlahu a druhé zacpu, taky slysim sotva 5%, pokud to same udelam ale na zdi slysim tak 50%. Prosim poradite? Dekuji a jsem s pozdravem
Dobrý den,
nejedná se úplně o energetický dotaz, pro které jsou střediska EKIS zřízena, ale akustikou se v naší firmě také zabýváme, takže se Vám pokusím odpovědět. Z toho, jak popisujete stropní konstrukci usuzuji, že může mít poměrně vysokou vzduchovou neprůzvučnost (třeba kolem 65 dB). Nevýhodou této konstrukce je samozřejmě absence zvukového pohlcovače mezi nosnými trámy. Výhodou je poměrně hmotná konstrukce podlahy a také sádrokartonový podhled, který je dostatečně svěšený (usuzuji, že je zavěšený) a dostatečnou tloušťkou tepelné izolace z minerálních vláken. Jedná se sice o akusticky poměrně složitou konstrukci, kde hrozí vlivem vzduchových dutin mezi hmotnými konstrukcemi propad neprůzvučnosti na některých frekvencích hluku vlivem rezonance, ale podle dalšího Vašeho popisu přenosu hluku usuzuji, že samotná stropní konstrukce nebude tím nejslabším místěm v přenosu hluku. Hluk se zřejmě šíří významně bočními cestami, tedy okolo samotné stropní konstrukce, zejména stěnami. Ve vodorovném směru budou mít cihly výrazně nižší vzduchovou neprůzvučnost než stropní konstrukce - třeba i o 20 dB. Tuto neprůzvučnost je možné zjednodušeně uvažovat i ve svislém směru (okolo stropní konstrukce). Dutiny v cihlách jsou orientovány svisle, takže může být neprůzvučnost ve svislém směru dokonce ještě nižší. Záleží ale také na tom, jak jsou maltovány ložné spáry cihel apod. Vypadá to, že vhodným opatřením ke snížení přenosu hluku je realizace předstěn v dolní místnosti nebo v hodní místnosti (efekt je podobný). V tomto případě bych doporučil realizovat jeden až dvě sádrokartonové desky odsazené od cihelné stěny minimálně 6 cm. Prostor je potřeba vyplnit minerálními vlákny o nízké objemové hmotnosti - nesmí se stlačovat. Ideální vložit minerální vlákna o stejné tloušťce jako je tlošťka dutiny.
Problém je samozřejmě možné rozebtrat podrobně, tzn. provést měření na místě a nějaké výpočty. V případě Vašeho zájmu se můžete obrátit např. na kontakty na www.atelier-dek.cz. Otázkou se, zda to pro Vás bude cesta - podrobnější analýza může stát kolem 20 000 Kč.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor
Téma:  Ostatní
tisk