Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.16 / dotaz č. 67590
Dobrý deň,

potreboval by som vybaviť dotáciu Nová zelená úsporám „B“ Pasivní domy a „C“ Solární termické systémy
V dome nemá ideálnu orientáciu, preto sa to snažíme zlepšiť technológiami (aj z pohľadu komfortu bývania).
Plánujeme tepelné čerpadlo zem-voda, rekuperaci, teplovodný krb s akumulačnou nádobou, plánujeme v budúcnosti aj solárne panely na ohrev vody cez leto, ale to asi už nemáte v dotácii (resp. dotácia sa asi nevyplatí).

Keďže projekty spracovávajú rôzne firmy, chcel by som si to ujasniť, čo všetko budem potrebovať, komu mám čo zadať:

1. Souhrnná technická zpráva
2. Situační výkresy
3. Dokumentace objektů a technických a technologických zařízení

a. půdorysy jednotlivých podlaží
b. charakteristické řezy
c. výkresy všech detailů na systémové hranici obálky budovy v měřítku 1 : 10

4. část „technika prostředí staveb“, ve které musí být obsažena dokumentace příslušných profesí dle konkrétní
stavby a dle rozsahu instalovaných zařízení a systémů

Nutené vetranie so zemným registrom
Tepelné čerpadlo

a energetickú dokumentáciu:
5. energetické hodnocení budovy

a. Průkaz energetické náročnosti budovy
b. Schematické nákresy budovy
c. Protokoly výpočtů

6. Krycí list technických parametrů
7. Plná moc
8. Souhlasné prohlášení ostatních spoluvlastníků nemovitosti (nie je potrebný)

Solární termické systémy „C“

Ak som na nejakú potrebnú dokumentáciu zabudol, tak ju prosím dopíšte. Viete prosím mi povedať, kto má dodať jednotlivé časti?
Zamýšľaná technológia nie je na NZÚ medzi „Seznamy výrobků a technologií“. Je to nejaký problém prosím?
(flexoTHERM exclusive (5 kW) a recoVAIR VAR 360/4).

Dakujem,
Prajem pekný deň,



Vážený pane,

pro zajištění nároku na podporu z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) v kategorii B1 nebo B2 (pasivní dům) je nanejvýš vhodné zpracovávat celou koncepci domu s ohledem na energetické hodnocení, a to již od fáze studie. Kvalifikovaný odhad a důsledná optimalizace pak zajistí splnění požadovaných parametrů v podoblasti B1 (vyšší úroveň podpory), případně B1 (nižší úroveň podpory). Pokud je větší rodinný dům koncipován jako vícepodlažní a zároveň je zachována kompaktní forma, lze optimalizací tepelné obálky a prosklených ploch obvykle dosáhnout vyšší úrovně podpory i při méně vhodné orientaci vzhledem k oslunění. Instalace dalších technologií (více zdrojů tepla apod.) není většinou nezbytná.

Pozemek musí dle územně plánovací dokumentace umožňovat výstavbu rodinného domu.
Stavba musí být povolena nebo ohlášena ve standardním územním a stavebním řízení.
Celková energeticky vztažná plocha domu nesmí překročit 350 m2.

K vlastní žádosti o dotaci je potřeba doložit podrobný projekt stavby zpracovaný autorizovanou osobou (osoby registrované ČKA nebo ČKAIT). Tento zodpovědný projektant pak odpovídá za správnost a celistvost celé dokumentace a koordinaci všech zúčastněných profesí tak, aby celek správně fungoval.
Projekt zpracovaný pro NZÚ (pro provedení stavby) musí obsahovat:
1) souhrnnou technickou zprávu,
2) situační výkresy s vyznačením umístění vzhledem ke světovým stranám,
3) dokumentaci objektů a technologických zařízení s půdorysy podlaží, charakteristickými řezy a výkresy požadovaných detailů napojení konstrukcí na hranici obálky budovy (minimálně 11 detailů v měřítku alespoň 1:10).
Autorizovaná osoba může vypracováním části projektu, pro kterou nemá oprávnění, pověřit další osobu s příslušným oprávněním.
4) Techniku prostředí staveb tak zpracuje obvykle projektant autorizovaný pro příslušnou profesi (technické zařízení). Sem patří i návrh zdroje tepla - tepelné čerpadlo by měl navrhnout jeden projektant současně s otopnou soustavou (projekt vytápění). Podobně i rozvody teplé vody k zařizovacím předmětům.

Nucené větrání bych vzhledem k předpokládanému použití tepelného čerpadla (TČ) realizoval bez zemního registru. Při výběru vhodného tepelného čerpadla můžete dům efektivně vytápět i chladit, aniž byste investoval do nákladného zemního výměníku s dlouhou dobou návratnosti. Návrh systému větrání s rekuperací tepla může zpracovat oprávněný projektant (může jím být projektant vytápění nebo někdo další).

Energetickou optimalizaci a en. hodnocení zajistí energetický specialista (osoba s oprávněním pro en. certifikaci budov nebo pro en. posudky a audit, zapsaná na seznamu MPO ČR).
Úvodní en. optimalizace ve fázi studie domu bude dále využita pro část 5 - en. hodnocení budovy a vystavení průkazu en. náročnosti budovy (PENB) včetně protokolů výpočtů a hodnocení rizika přehřívání budovy. Schematické nákresy budovy může en. specialista převzít od zpracovatele projektu (architekta).
6) Krycí listy technických parametrů také vyplní en. specialista.

7) Plná moc je potřeba jen v případě zastupování vlastníka (např. en. specialistou) při podání žádosti nebo další administraci žádosti o dotaci.
8) Souhlasné prohlášení vlastníků je potřeba jen v případě existence více vlastníků stavby.

Podpora solárních termických systémů (oblast podpory C) není určena pro novostavby pasivních domů – pokud bude během energetické optimalizace zjištěna potřeba instalovat solární systém, budou vzniklé náklady způsobilými výdaji pro oblast podpory B. Na rodinný dům, který bude podpořen z této oblasti podpory, nelze čerpat dotaci z oblastí podpory A a C.

Pro zjednodušení administrace a kontroly ze strany SFŽP je vhodné využívat technologie a výrobky zapsané na seznamu SVT. Seznam je na stránkách SFŽP - NZÚ. V opačném případě bude nutné prokázat splnění požadovaných technických vlastností použitých izolačních materiálů, výplní otvorů a technického zařízení (certifikátem ze státní zkušebny). Méně zkušený stavebník se tak vystavuje riziku, že při doložení realizace nebude schopen předložit všechny potřebné dokumenty. Pro materiály a výrobky uvedené v Seznamu výrobků a technologií tyto dokumenty dokládat nemusí.

Žadatel je dále povinen zajistit odborný technický dozor během výstavby.
Splnění požadavků na vzduchotěsnost budovy bude po realizaci prokázáno protokolem o měření průvzdušnosti - Blower door testem.
Další podrobnosti jsou obsaženy v metodických pokynech SFŽP k oblasti podpory B (http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/2-vyzva-rodinne-domy/dokumenty/) a na stránkách programu www.novazelenausporam.cz

Děkujeme, že jste využil služeb našeho střediska
a přejeme úspěšné pokračování stavby Vašeho domu.
Odpovídá:  Mgr.A. Miroslav Misař - EKIS Jihlava M. Misař tisk