Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.4.16 / dotaz č. 67824
Jsme zateplený panelový dům. Před letošní zimou jsme si v našem bytě upevnili za topná tělesa reflexní folie. Při odečtu spotřeby energie jsme na měřidlech ve všech místnostech neměřili výrazně vyšší hodnoty než v předchozím roce. Může na to mít vliv právě reflexní folie? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
fólie na zdi u radiátoru zvyšuje jeho teplotu, protože "odráží" zpátky teplo, které předtím unikalo zdí. Tím, že má radiátor vyšší teplotu, indikátor "naměří" více. Doporučujeme dohodnout s firmou, které dělá rozúčtování tepla, aby pro vaše radiátory použila přepočet, který zohledňuje vyšší teplotu radiátoru, resp. jeho vyšší výkon. Jiným řešením by bylo indikátor přemístit o něco níže.
Úplně nejlepším řešením by bylo přejít na jiný způsob "měření" tepla, a to tzv. přímou metodou, kdy se neměří teplota na radiátoru, ale v bytě. Více např. zde: http://www.softlink.cz/n/lze-spravedlive-rozuctovat-naklady-na-vytapeni-v-panelaku

Pozor: reflexní fólie ztrácí efekt, je-li zaprášená (obdobně jako se neuvidíte ve špinavém zrcadle). Je tedy nutné ji čas od času zbavit prachu.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk