Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.16 / dotaz č. 68464
Dobry den, jsem vlastníkem FVE 5,75kwp podle staršího programu zelena usporam (zeleny bonus) dále prebytky z FVE spotřebovávám pomoci Wattrouteru v akumulacni nadrzi, zajmalo by me pripojeni baterii do tohoto stavajciho systemu. Funguje systém s bateriemi tak ze v pripade dostatku energie v bateriích bere dům energii z baterie a v pripade vycerpani baterii ze site? Dále bych se chtěl zeptat zda by bylo mozne cerpat dotaci i na vcleneni baterii do mého stavajciho systemu. Dekuji za odpověď
Hezký den,

zda je možné technické provedení, které zajistí nabíjení baterií a jejich použití pro dodávku elektřiny do Vaší domácí sítě v době, kdy nebudou FV panely vyrábět elektřinu bude záviset na technických možnosteh Vašich stávajících komponentů FVE. Nevím, jaký máte přesně typ měniče ani Wattrouteru. Pro FVE s akumulací do baterií se používá například Wattrouter ECO + SSR.

Doporučuji oslovit nejlépe firmu, která Vám stávající FVE stavěla. Ta by měla mít nejlepší přehled o tom, co jimi dodané komponenty umí a jakým nejekonomičtějším způsobem půjde provést rozšíření Vašeho fotovoltaického systému o akumulaci do baterií. Počítejte s tím, že s ohledem na výkon Vaší FVE budete potřebovat ekonomicky výhodné olověné baterie s celkovou kapacitou cca 210 Ah.

Nejlevnější variantou jsou olověné blokové baterie, nejdražší a zcela bezúdržbové jsou gelové akumulátory. Jako optimální se doporučuje zvolit baterie, které snesou cca 1500 cyklů vybíjení do 80% a při běžném vybíjení (do 40-50%) je to až 3000 cyklů.

Také si prověřte, jak máte nastaveny podmínky dotace, kterou jste na FVE dle Vás již dříve čerpal (například jak dlouho musíte FVE ve schváleném stavu provozovat).

Dotaci pouze na včlenění baterií do Vašeho stávajícího systému nelze čerpat. Podpora se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016 a podle programu Nová zelená úsporám jsou dotace poskytovány v Podoblasti podpory C.3.6 – na solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh·rok-1, kdy minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce