Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.16 / dotaz č. 68533
Dobrý den,
v květnu chci zahájit stavbu RD. Původně jsem měl v úmyslu jen nízkoenergetický standard. Po konzultaci s pracovníkem firmy YTONG z jejíchž materiálu se začínám přiklánět ke změně projektu na dům který splní podmínky dotace .
Doporučil mi založení domu místo na základových pasech tak na pěnovém skle. Tato varianta se mi líbí z hlediska pracnosti a cenově není výrazně jiná.

Jediné co mně odrazuje je to, že v podlaze plánuji podlahové topení. Výška železobetonové desky ve které bude topení uloženo je 25 cm. Jak toto topení funguje? Mám strach, že když budu potřebovat zatopit tak bude náběh trvat minimálně 1 den, protože teplota vody z tepelného čerpadla není vysoká a akumulace desky je obrovská. Abych měl doma tepelnou pohodu musel bych topit pořád i když bude venku relativně teplo.

Dnes bydlíme v Rd, který je dobře zateplen. Netopíme celý den a když se doma sejdeme zatopíme plynovým kotlem (máme podlahové topení), nebo v krbu. Teplota před zahájením topení je cca 20,5 st.C. Dům je vytopen v krátké době. Máme spotřebu planu 3,956 MWh (7113Kč) + dřevo 3 m3. Teplota doma po zatopení je cca 25st.C.

Jak se bude chovat nová konstrukce ? Musím topit pořád,nebo akumulace desky nebude taková?
Dobrý den,
doporučení na založení na pěnoskle je, dle mého názoru, rozhodně správné. Vyhnete se tak řešení detailů přerušení tepelného mostu v patě založení zdiva.
Naopak tím získáte velkou výhodu v tom, že celá železobetonová deska bude ležet uvnitř nepřerušené tepelně izolační obálky, tudíž vám bude sloužit jako účinná akumulace domu. Toto výrazně pomůže domu v jeho tepelné stabilitě jak v zimě tak především v létě.
Umístění podlahového vytápění do základové desky je velmi efektivní a cenově optimální řešení (vyhnete se dalším vrstvám podlahy a ušetříte tak). Je sice pravda, že deska bude mít velkou akumulaci a setrvačnost, nicméně ve velmi úsporném domě se tohoto bát nemusíte. I když dojde venku k náhlému poklesu teploty, pasivní dům si, díky velice nízkým ztrátám, svou teplotu udrží po dlouhou dobu. Navíc vytápění v pasivním domě funguje malinko jinak než v domě s velkými ztrátami. Topení dům spíše temperuje (pokrývá jen velmi malé tepelné ztráty celého domu).
Ze zkušenosti víme, že bývá spíš problém s přetápěním interiéru díky setrvačnosti desky. Kdy pokud začne venku opravdu svítit slunce, tak samotná deska ještě nějakou dobu vytápí. To se dá řešit lehkým prediktivním řízením, kdy pokud víte, že má přijít slunečné počasí, tak vytápění vypnete den dopředu.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk