Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.5.16 / dotaz č. 68667
Dobrý den,
prosím o navržení akumulační nádrže pro teplou vodu ke kotli MAKAK 20 na tuhá paliva.Jedná se o Nová zelená úsporám 2015
Děkuji
Hezký den,

kotel MAKAK 20 má jmenovitý výkon 20 kW a tak dle podmínek dotace mohou být kotle s ručním přikládáním instalovány pouze se současným využitím akumulační nádrže o min. objemu 55 l / kW instalovaného výkonu kotle.

Po výpočtu tedy vychází velikost akumulační nádrže minimálně 1.100 litrů (1,1 m3), kterou můžete zakoupit u celé řady výrobců. Při výběru je potřebné najít nejbližší vyšší velikost (například 1200 litrů, nebo složením dvou typových nádrží o objemu 750 litrů dosáhnete objem 1500 litrů).

Nádrž musí být samozřejmě tepelně izolovaná a napojení by Vám měl navrhnout projektant vytápění.

Uznatelnými náklady jsou výměna zdroje tepla vč. otopné soustavy a souvisejících stavebních prací a projektové dokumentace.

JIstě je Vám známo, jaké povinné dokumenty je potřebné si nechat vypracovat a odevzdat SFŽP ČR. Jen pro rekapitulaci:

Každý kraj má svoji vlastní vzorovou žádost o dotaci, žádosti jsou podobné. Tyto žádosti jsou zveřejňovány postupně podle výzev jednotlivých krajů na internetových stránkách krajských úřadů.

Mezi základní dokumenty požadované k podání žádosti o dotaci patří:

Žádost o poskytnutí dotace - v papírové podobě (k dispozici na krajských úřadech), Fotodokumentace stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso, uvedení jeho typu (odhořívací, prohořívací apod.), materiálu (ocel, litina) a jmenovitého výkonu. Prohlášení o jeho funkčnosti a používaném palivu.

Písemný souhlas druhého z manželů nebo spoluvlastníků k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření (mikro energetická opatření apod.) v rodinném domě nebo bytové jednotce, a to v případě více spoluvlastníků rodinného domu nebo bytové jednotky.

Písemný souhlas vlastníka pozemku v případě, kdy vlastník nemovitosti je odlišný od vlastníka pozemku, na němž se rodinný dům nachází.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) - zpracovaný dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy. Prostřednictvím PENB musí být prokázáno splnění požadavku na klasifikační třídu energetické náročnosti budovy "C" - úsporná pro ukazatel celkové dodané energie nebo celkové primární neobnovitelné energie, anebo průměrného součinitele prostupu tepla. Tento průkaz lze nahradit Rozhodnutím o poskytnutí dotace nebo žádostí z programu Nová zelená úsporám prokazující realizaci (v případě žádosti i budoucí) opatřeni vedoucích ke snížení energetické
náročnosti budovy.

Pokud není průkaz PENB zpracován, je potřeba provést některé z doporučených "mikroenergetických opatření".

Posouzení vhodnosti mikroenergetického opatření musí provést energetický specialista. Návrh tohoto opatření energetický specialista napíše do žádosti, uvede číslo své autorizace včetně podpisu a razítka. Max. výše podpory na provedení opatření je 20.000,- a tato částka je započítána do celkových uznatelných nákladů Poskytovat doporučení k provádění mikroenergetických opatření mohou energetičtí specialisté se zaměřením "Energetická certifikace budov". Jejich seznam je uveden na stránkách MPO ČR.

Všechny výrobky, které jsou z kotlíkových dotací podporované, musí být zaregistrovány v seznamu OPŽP, nebo musí žadatel sám doložit stejné dokumenty, které jsou nutné k registraci zdroje do tohoto seznamu.

Kotle na tuhá paliva musí splňovat NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/1189, kterým se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES, pokud jde o požadavky na ekodesign kotlů na pevná paliva. Jedná se o podobné parametry jako 5. "emisní" třída s požadavky na měření NOx a sezónní účinnosti. Toto Váš kotel splňuje.

Podmínkou přiznání dotace je je také požadavek, aby tepelné zdroje využívající obnovitelnou energie (kotel na biomasu) byly instalovány pouze kvalifikovanými topenáři s platným osvědčením.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Ostatní
tisk