Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.5.16 / dotaz č. 68875
Dobry den,hledame radu ohledne zatepleni prizemniho paneloveho bytu.Potrebovali by jsme zateplit podlahu bytu ktery je nepodsklepeny.Dekuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Přízemní byty panelových domů mají podlahy zateplené nedostatečně. Je to především z důvodu, že v době výstavby paneláků byly požadavky na tepelnou izolaci podlah velmi malé, v praxi téměř nulové. Maximálně se zde mohlo použít do 5 cm polystyrénu, někdy se používala skelná nebo čedičová rohož, která se stejně betonáží slehla.
Pro dodatečné zateplení podlahy je nevýhodou, že je zde nad horním povrchem hydroizolace málo místa. Skladba obvykle vypadá takto:

Nášlapná vrstva PVC – cementový potěr do 2 cm – betonová mazanina 5 cm, EPS 0 cm až max. 5 cm – hydroizolace – podkladní beton. Celková výška je tedy do 12 cm.
Bylo by dobré malou sondou zjistit stávající skladbu předem. Není od věci ověřit také zatížení radonem – pokud se do podlahy bude více zasahovat, je dobré případnou radonovou zátěž vyřešit současně.
Radu poskytnou firmy, které se měřením radonu zabývají.

Při dodatečném zateplení máte na výběr:
a.) Stávající vrstvy podlahy vybourat
Výhoda je, že se nebude současná úroveň podlahy příliš zvedat. Nadpraží dveří jsou totiž více méně fixní, i když vybourat se dá leccos.
Podíváme-li se na podlahu a požadavky z hlediska normy:
Závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011) udává minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla pro podlahu na terénu U 0,45 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,22 až 0,15 (W/m2.K). Zde platí - čím menší hodnota U je, tím lepší.
Pro ilustraci – pokud by se v nové skladbě použil polystyrén, např. EPS 100 Z s tepelnou vodivostí λ 0,038 (W/m.K), muselo by ho být min. 8 cm, aby se splnila minimální požadovaná hodnota. A pro doporučenou hodnotu dle ČSN alespoň 12 cm. Řešením tedy je použít izolanty s daleko nižší tepelnou vodivostí, např. polyuretanové (PUR nebo PIR desky) podlahové desky s tepelnou vodivostí λ 0,022 (W/m.K) a pro doporučenou hodnotu postačí pak 8 cm.
Aby se ušetřila výška podlahy, je možno místo betonáže použít systém suché podlahy ze sádrokartonových podlahových desek, nebo podlahové desky z jiného materiálu (Cetris, OSB a jiné). Skladba může být (po vybourání stávajících vrstev) odspodu:
Oprava hydroizolace (nebo přidání proti radonového pásu) – PIR deska 8 cm, suchá podlaha 2 x 12,5 mm SDK – nášlapná vrstva. Případné vyrovnání se provádí suchým podsypem umělým kamenivem.
Variantu, že by se vybouraly i podkladní betony, aby se vešlo více tepelné izolace, nepovažuji za dobrou. Slabinou řešení je, že podél obvodové stěny zůstává nepříznivý vliv tepelného mostu, neboli podlaha bude prochládat od soklové stěny a základu. To by se dalo řešit vnějším dodatečným zateplením soklu a základového pasu.

b.) Podlahu ponechat a navýšit o další vrstvy
Zde by se hledal kompromis tloušťky přidané vrstvy tepelné izolace, jednoznačně PIR deska nebo materiál s podobně nízkou λ a vrchní deska suché montáže podlahy. Trh nabízí i sendvičové podlahové panely, které jsou tvořeny vrstvou izolace s nalisovanou nosnou deskou. Aby se to nějak projevilo, tak vždy alespoň 4 cm PIR a deska, takže navýšení bude vždy min. o 6 až spíše 7 cm. Problém studeného koutu podél obvodové stěny přetrvává i zde.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk