Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.5.16 / dotaz č. 68959
Dobrý den,

máme zájem stavět dva pasivní domy, pro rodiče a pro nás.
Něco o nás a našich možnostech.

Jsme rodina, která by ráda postavila energeticky úsporné domy (ideálně pasivní), které nás nebudou finančně příliš zatěžovat. Koupili jsme pozemky za sebou v obci Ostrovačice, bohužel ne s úplně ideálním umístěním ke světovým stranám.

Jelikož táta vede stavební firmu a my s přítelkyní pracujeme ve stavebninách, máme možnost zajistit si materiál i práci za zvýhodněné ceny.

Rádi bychom pasivním domem dosáhli na NZÚ, abychom se dostali na cenu do dvou miliónů za dům po NZÚ. Chtěli bychom pomocí dotace zajistit lepší materiál izolace, rekuperace tepla, případně TČ nebo solární panely pro ohřev TUV. Výbavu bychom použili standardní, aby se dům zbytečně neprodražoval.

Víme, že rozmístění domů není ideální, ale i tak bych rád zjistil, zda-li je to reálné.

Je možné si zajistit standardní projekt a ten pak přizpůsobit pasivnímu domu? Pokud ano, v čem máme na projektu trvat? Kam jej pak zaslat na zhodnocení a k připomínkování?

Byl jsem nedávno u projektanta, který nám řekl, že projekt u něj bude stát mezi 170-250 tisíci a to bohužel nemůžeme akceptovat, jelikož máme omezené finance.

Můžete nám prosím poradit, jaké materiály použít? Chceme postavit jednopodlažní zděné domy.

Děkuji za informace
Dobrý den,
I když pozemek není ideálně orientován ke světovým stranám, je možné trvat a dodržovat veškeré zásady pasivního domu a tím dosáhnout buďto přímo pasivního standardu, případně alespoň co nejúspornějšího domu.
Co se týče projektu, je vždy lepší spolehnout se na odborníka, který dům od začátku projektuje a přizpůsobuje vašim potřebám a požadavkům a zároveň se zabývá energetickou stránkou. Je samozřejmě možné optimalizovat i již hotový projekt, nicméně je to vždy pracnější a je nutné počítat s řadou kompromisů. Co se týká optimalizace projektů, tak je možné se obrátit i přímo na nás jako Centrum pasivního domu.

Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk