Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.5.16 / dotaz č. 68993
Dobrý den,
prosím o informaci, zda firma, která je součásti nadnárodního koncernu (velký podnik) podnikající v ČR se 40 zaměstnanci musí zpracovávat energetický audit?
Svou činnost provozuje v části pronajaté haly firmy, na kterou se zpracování EA též nevztahuje.
Dobrý den,
novelizace zákona 406/2000 Sb. zákonem 103/2015 Sb. přinesla v §9 ods. 2 povinnost:
Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky. Povinnost zpracovat audit nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu, který zahrnuje energetický audit.
Tzn. , že "velký podnik" má povinnost zpracovat energetický audit na jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství.
Za energetické hospodářství se považuje celá budova. Pokud je pronajata pouze část budovy, tak se nejdná o energetické hospodářství a energetický audit nelze provést.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk