Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.5.16 / dotaz č. 69073
Dobrý den,mám na Vás dotaz,kolik je za rok 2015 cena za kubík m3 na studenou vodu a teplou vodu. Spotřebu teplé vody máme 103,303 (zúčtováno 14,625,44 kč) a studené 149,135 (zúčtováno 23,261,49 Kč)
Přijde mi to dost peněz.Loni jsme měli nedoplatek 18 tisíc plus nějaké drobné.Majitelka nám zvýšila na poplatcích na vodě 1000 Kč víc. A teď nám vychází nedoplatek 13,219 Kč.Je možné mít i když se zvýšila záloha mít takový nedoplatek? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,
pro podrobnější analýzu Vašeho vyúčtování by bylo potřeba mít toto vyúčtování k dispozici a vidět, z jakých položek se cena skládá.
Předpokládám, že se jedná o bytovou jednotku. V tom případě je množství spotřebované vody poměrně značné. Samozřejmě záleží, kolik osob v bytě bydlí a jak s vodou hospodaří. Pro "průměrný" byt by ale mohla být spotřeba výrazně nižší.

V roce 2015 byla cena studené vody v Praze dle údajů PVK 77,65 Kč/m3.
Ve Vašem případě by cena za vodné a stočné tedy měla být cca (103,3 + 149,1) m3 x 77,65 = 19 599 Kč.
Toto by mělo platit pro případ, kdy je teplá voda ohřívána až v objektu, např. ve výměníkové stanici, plynovým kotlem apod. Pokud by se teplá voda dopravovala do objektu již upravená, může se její cena lišit.

Další položkou je cena za ohřev vody. Ta se obvykle skládá ze základní a spotřební složky. Základní složka se počítá dle podlahové plochy bytu, spotřební složka dle množství odebrané teplé vody.
Cena za ohřev se liší dle způsobu ohřevu (výměník, ohřev plynem, ohřev elektřinou atd.). Nelze zde tedy jednoduše určit cenu za m3.

Pokud je spotřeba vody (teplé i studené) zhruba stejná jako v předchozím roce, měla by i celková platba být podobná, případně jen s mírným navýšením. Při loňském nedoplatku 18 tisíc a navýšení záloh o 1000 Kč měsíčně by měl nedoplatek za rok 2015 činit cca 6 tis Kč. Rozdíl je tedy opravdu výrazný. Ale opakuji, že je to za předpokladu, že spotřeba vody je stejná.

Doporučuji si od majitelky vyžádat originální vyúčtování, které dostala od SVJ či družstva, pokud jej nemáte k dispozici, případně i za minulý rok a porovnat jednotlivé položky. Případně můžete vyúčtování zkonzultovat např. v některém ze středisek EKIS. Seznam středisek naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

S pozdravem
Zdeněk Ročárek

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk