Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.16 / dotaz č. 69151
Dobrý den,

chtěl bych poradit. Budeme stavět podkrovní dům na cca 100m2 a architekt nám doporučuje stavět z ytong tl.375 bez zateplení, ale stavební firma nám doporučuje stavět z pórobetonu od levnějšího výrobce o tl.300 a na to dát 15cm polystyrénu. Co by jste nám z hlediska izolačních vlastností a kondenzace vody doporučil.

Děkuji
Vážení, k Vašemu dotazu týkajícímu se určitých vlastností plánované obvodové stěny, Vám sdělujeme následující :
1/ Obecně úroveň tep. izolačních vlastností konstrukcí a to i obvodových stěnových, vyjadřujeme především tzv. součinitelem prostupu tepla, označovaným písmenem „U“. Volba jeho úrovně je i věcí koncepce celé stavby, tj. zda např. chceme řešit budovu jako nízkoenergetickou, pasívní apod., což z Vašeho dotazu nevyplývá. Potom i odpověď na takovýto Váš dotaz nebude ve vazbě na základní energetickou koncepci objektu.
2/ Váš dotaz také neobsahuje jednotlivé projektované nebo zamýšlené vrstvy uvažované na Vámi uváděných dvou typech pórobetonových obvodových stěnových konstrukcích a ani přesný typ samotné pórobetonové tvárnice. Uvedené je potřebné znát pro provedení případných přesných tep. technických výpočtů, včetně výpočtů šíření vlhkosti.
3/ Ve smyslu Vašeho dotazu jsme potom provedli pouze základní orientační výpočty s uvažováním běžných, obecně laděných skladeb a materiálů, jednak pro pórobetonovou tvárnici tl. 300mm od výrobce Porfix s obecným vnějším kontaktním zateplením s EPS 70F tl. 150mm (ETICS). A dále pro stěnovou konstrukci z pórobetonové tvárnice YTONG Lambda YQ tl. 375 mm.
4/ Z takovýchto orientačních výpočtů vyplynulo, že stěnová konstrukce tl. 300mm s uvažovaným vnějším zateplením (EPS 150mm) bude mít cca o čtvrtinu lepší hodnotu souč. prostupu tepla (tj. obecně i lepší tep. izolační vlastnost) než výše uvažovaná stěnová konstr. tl. 375mm. Obě dvě konstrukce budou vyhovovat tzv. doporučené hodnotě souč. prostupu tepla ve smyslu příslušné tep. technické ČSN, v případě konstrukce s vnějším zateplením bude tato vyhovovat i doporučené hodnotě pro pasivní budovy. Pro obě dvě konstrukce obecně vyplývá vyhovující hodnocení z hlediska zkondenzované vlhkosti, i když v konstrukci bez zateplení, v daném orientačním případě, vychází množství zkondenzované vlhkosti větší.
5/ Vzhledem k výše uvedenému se jedná jen o obecné a základní údaje a jen o jejich část, které by bylo vhodné k volbě obvodové stěnové konstrukce vědět a zvážit. Pokud by jste řešení obvodové stěnové konstrukce chtěli ještě konzultovat, doporučujeme osobní návštěvu našeho konzultačního a poradenského střediska v Olomouci - konzultace je v rámci poradenského střediska EKIS bezplatná.
6/ Naše konzultační středisko EKIS je na ul. Jihoslovanská 21 v Olomouci, konzultace potom ve dnech pondělí a středa vždy, od 13 do 17 hod. Na termínu případné konzultace se doporučuji dohodnout vždy předem.
S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc, tel. 777 068 990
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk