Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.5.16 / dotaz č. 69259
Dobrý den,

měla bych pár otázek tykajících se PENB.

1.Prosím o informaci, zda-li je nutné od 1.1.2016 přikládat do každého PENB doporučené úsporné opatření auditora.

2. Ještě bych se chtěla zeptat, co vše se uvažuje jako energetické hospodářství, může za něj být bráno i pouze osvětlení? Tzn. kdyby budova splňovala parametry pro povinnost zpracování PENB, ale neřešilo se tam vytápění ani ohřev teplé vody, pouze by se tam svítilo, musí zpracovat PENB?

3. V případě, že obecní budova má povinnost zpracovat PENB, ale již je tato budova nevyužívaná (nevytápěná). Jak se postupuje v tomto případě, dělá se průkaz na původní stav? A jak postupovat, když tam žádné vytápění nebylo, případně když nelze dohledat?


Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za vaše otázky.

1/ Energetický auditor se k PENB nevyjadřuje. Při zpracování PENB se provádí „Analýza technické, ekonomické a ekologické proveditelnosti alternativních systémů dodávek energií u nových budov a u větší změny dokončených budov“ a rovněž "Stanovení doporučených opatření pro snížení energetické náročnosti budovy". Toto provádí zpracovatel PENB. Pouze u PENB, které se zpracovávají za účelem prodeje nebo pronájmu se toto řešit nemusí. Viz:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/39893

2/ Energetické hospodářství je definováno v zák. 406/2000 Sb., §2: "energetickým hospodářstvím [se rozumí] soubor technických zařízení a budov sloužících k nakládání s energií". (viz §2 odst d) I když by se mohlo zdát, že osvětlení je spotřebič, podle zákona se nakládáním s energií rozumí i spotřeba energie (viz §2 odst a). Domnívám se, že osvětlení je z hlediska zákona součástí energetického hospodářství.

3/ Zákon 406/2000 Sb. se týká budov, v nichž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí (viz §2 odst p). Pokud se tedy budova nevytápí, případně nechladí, nebo se zde neprovozuje větrací systém, pak se takovéto budovy netýká povinnost zpracovat PENB.

S pozdravem
K. Srdečný