Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.5.16 / dotaz č. 69308
Ještě k mému dotazu na solární větrání místnost 4 m krychlový. Jde mi zejména o odvlhčení, tak že ideální by bylo zařízení s dostatečnou rezervou kapacity aby při ventilaci a ohřevu odvádělo dostatečně i vlhkost.

Hezký den,

pro Vaše účely by se mohlo použít výkonově nejmenší a nejlevnější solární větrání, které by Vám zajistilo i ohřev přiváděného vzduchu do místnosti o objemu 4 m3. (2x1x2 m?). To je miniaturní místnost. Nevím na jakou světovou stranu je orientovaná stěna sosedicí s venkovním prostředím. Pro solární ventilaci je vhodné mít solární panel orientovaný na jih nebo alespoň na západ. Jen tak budete moci využít sluneční svit k předehřevu vzduchu a k výrobě elektřiny ve fotovoltaickém panelu integrovném v teplovzdušném kolektoru.

Nejlevnější profi panel stojí okolo 16 až 18 tisíc Kč. Je třeba konstatovat, že k tak malé místnosti je předimenzován (použitelný až pro 30 m2), avšak nemusel by tak často spínat a dokázal by rychle vyvětrat. Pracuje pak téměř zdarma. Má vysokou životnost a obsahuje kvalitní komponenty. Rozhodnutí je na Vás, zda se Vám to vyplatí.

Funkce je následující: Přes otvory solárního panelu se saje vzduch z místnosti (zvenku), následně se v solární komoře (tvrzené sklo) ohřívá a pomocí ventilátoru ve výstupním otvoru vrací ohřátý vzduch zpět do místnosti. Ventilátor je nezávislý na připojení do sítě (je napájen z fotovoltaického panelu).Tím dochází k temperaci v místnosti a snížení vlhkosti.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk