Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.6.16 / dotaz č. 69614
Dobrý den,
prosím odpověď na otázku, zda je níže uvedený postup rozúčtování nákladů na vytápění neobsazených bytů, s instalovanými ITN správný. Zda by nemělo dojít k odečtu ITN a teprve následně k případné korekci.
Odpověď správní firmy na dotaz, zda jsou v neobsazených bytech prováděny odečty:
citace:
Odečty tepla ve volných bytových jednotkách prováděny nejsou, uzávěry vody a tepla jsou uzavírány při převzetí bytové jednotky. Vyúčtování nákladů za teplo pro vytápění – služba teplo byla provedena podle Pravidel o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek pro domy svěřené m. č. Praha 10 (dále jen Pravidla), která jsou zpracována v souladu s vyhláškou MMR č. 372/2001 Sb. U volných bytových jednotek je náklad na teplo vyúčtován dle Pravidel, čl. III, odst. 6, kde je uvedeno:
po dobu neobsazené jednotky hradí náklady spojené s jejím vytápěním pronajímatel. Nejnižší přípustné náklady na vytápění 1 m2 jsou ve výši průměrného celkového nákladu na 1 m2 započitatelné podlahové plochy zúčtovací jednotky vynásobeného koeficientem 0,60.
konec citace.
viz http://praha10.cz/LinkClick.aspx?fileticket=unXcoSC7-qw%3d&tabid=637&portalid=0

S poděkováním
P.Š.
Dobrý den, vyhlášky o rozúčtovávání nákladů nestanovují přesný postup rozúčtovávání, jenom určují pravidla podle kterých se má rozúčtovávání řídit tj. podle mého názoru je to možná varianta rozúčtovávání, nicméně přesnější bude varianta kterou uvádíte vy i když bude nákladnější na provedení - (uvedená vyhláška nyní však již neplatí).
Rozúčtování nákladů na centrální vytápění v bytových domech má být počínaje rokem 2016 spravedlivější. Nová pravidla pomohou domácnostem, které své byty vytápějí průměrně – tedy ani výrazně více než ostatní v domě, ale ani výrazně méně.
Dosud platilo, že domácnosti s nízkou spotřebou tepla mohou ušetřit až 40 procent nákladů oproti průměru celého domu. Podle nových pravidel půjde nyní uspořit maximálně 20 procent oproti průměru ostatních domácností. I kdyby se v bytě vůbec netopilo, bude muset jeho majitel (nájemník) v zásadě zaplatit čtyři pětiny průměrné spotřeby ostatních obyvatel domu.

Hlavní předpisy týkající se tohoto problému
Vyhláška o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům (č. 269/2015 Sb. - účinnost od 1. 1. 2016)
Zákon, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty (č. 67/2013 Sb. v platném znění - novela 104/2015 Sb. je účinná od 1. 1. 2016)
Zákon o hospodaření energií (č. 406/2000 Sb. v platném znění)
Odpovídá:  Ing. Břetislav Mercel* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk