Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.6.16 / dotaz č. 69760
Dobrý den obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně vytápění bytu ve starším domě. Dům má zdi cca 80cm široké okna kastlová. dřevěné stropy dole jsou 4 místnosti o rozměrech
6,7*5
6,5*2,5
5,1 * 5,1
5,1 * 4,1
tyto prostory v současné době sloužily jako jeden byt, který se nyní přestal používat. V bytě byla velká spotřeba plynu, plynem se topilo i ohřívala voda na sprchování. Na ohřev vody je přístroj válcovitého tvaru něco jako bojler, kde však stále hoří plynový plamínek…
Přemýšlím o tom, že bych tento byt rozdělil na dva byty po dvou pokojích a v patře zprovoznil další byt o dvou pokojích ve velikosti 5*4m.
V horním bytě žádné topení není. V dolním bytě jsou staré litinové radiátory. V dolním bytě se doposud bydlelo, ale topení se často vypínalo, příčinou bylo, že se špinavou vodou, která se vracela z okruhu do kotle ucpávalo sítko, které je umístěné před vstupem vody do kotle.
Prosím o radu: potřebuju vyřešit ohřev užitkové vody a topení, tak aby to bylo levnější.
- mám měnit litinové radiátory? nebo se dají vyčistit?
- mám pořídit jeden výkonnější kotel který bude ohřívat vodu do radiátorů i do sprchy do všech plánvaných bytů zároveň a umístit tam nějaké měřáky, aby se spotřeba tepla dala v jednotlivých bytech vyčíslit, nebo do každého bytu umístit kotel zvlášť.
- je levnější topit a ohřívat vodu elektřinou či plynem? a jakým způsobem topit? do radiátorů, nebo nějaké panely, když v horních pokojích nejsou radiátory?
- známý topí klimatizací (v tomto domě je v létě snesitelně klimatizace není potřeba) řikal mi že je to nejlevnější a vodu ohřívají elektrikou v bojleru
- byt (y) potřebuji zprovoznit, tak aby spotřeba peněz za topení a ohřev vody byla snesitelná, zároveň však mám velice omezené finanční možnosti investic do rekonstrukce.
Prosím o jakákoliv doporučení a upozornění na případné úskalí vytápění staršího domu.
Předem děkuji za radu.
Vážený pane,
děkujeme za vaše dotazy.

Obecně je investičně levnější pořídit jeden kotel pro všechny byty. Nemusíte také řešit odvod spalin od tří kotlů, což je někdy technický problém. Navíc, protože jde o malé byty, musel byste pořídit 3 malé a tedy relativně drahé kotle.

Je však nutno vybudovat celý nový systém ústředního topení, naprojektovat potřebnou velikost jednotlivých těles pro jednotlivé místnosti a pořídit nová tělesa do bytu, kde teď topení není. Rozhodně nedoporučujeme nějak vylepšovat stávající systém. Byly by s tím jen problémy a investičně moc neušetříte. Do nového systému vytápění můžete instalovat stávající litinové radiátory, jejich životnost je neomezená, stačí je vyčistit, případně ubrat či přidat nějaké články tak, aby mělo těleso výkon odpovídající umístění. Do prostor, kde topení dnes není, pořídíte nové radiátory.

Protože bude jeden společný kotel, musíte byty vybavit indikátory spotřeby tepla, podle kterých se pak budou rozúčtovávat náklady na plyn. Doporučujeme indikátory pro tzv. denostupňovou metodu, protože jim nezáleží na typu radiátorů (jiné metody vyžadují, aby radiátory byly pokud možno stejného typu, což vy mít nebudete).

Dále lze doporučit kotel s průtokovým ohřevem vody. Výhoda je, že množství teplé vody je neomezené, takže se nestane, že by některému nájemníkovi došla. Na rozvod teplé vody do bytů je třeba osadit podružné vodoměry, aby bylo možno rozúčtovat náklady na teplou vodu.

Dnes se vodoměry i indikátory spotřeby tepla na vytápění dělají s dálkovým přenosem dat, takže nemusíte chodit do bytů něco odečítat a odečet můžete udělat kdykoli (při změně nájemníka během roku).

Ohřev vody plynem je v současnosti levnější, než elektřinou. U vytápění záleží, s čím se plyn porovnává. El. přímotopy jsou provozně dražší, tepelné čerpadlo (resp. klimatizace) je levnější.

Použití tepelného čerpadla pro vytápění znamená, že v domě musíte instalovat nové el. rozvody, dohodnout s distributorem (PRE nebo ČEZ) zvýšení kapacity a přiznání tarifu pro přímotop nebo tepelné čerpadlo. Výhoda je, že vytápění si budou nájemníci platit sami v rámci spotřeby elektřiny (v rámci rekonstrukce byste měl zajistit, aby každý byt měl vlastní elektroměr). Odpadnou vám tedy starosti s vyúčtováním.

Doporučujeme tedy zjistit tepelnou ztrátu všech bytů, informovat se u distributora o možnosti zvýšení kapacity (posílení jističe) a nechat si udělat cenovou nabídku na rekonstrukci elektřiny a instalaci tepelných čerpadel či přímotopů a el. bojlerů v jednotlivých bytech.

Přejeme úspěšnou rekonstrukci!
F. Macholda, K. Srdečný


Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk