Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.16 / dotaz č. 69798
Dobrý den,plánůjeme novostavbu rodinného domu s garaží. Užitná podlahová plocha 176m2 i s garazi(25m2). Dle projektanta jsou spočítané tepelné ztráty 7,6 Kw. Dále máme zpracovaný PENB kde vychazí energetická náročnost jako mimořáně úsporná (A) s měrnou hodnotou celkové dodanné energie na vytápění 10,4MWh/rok a 4,5MWh/rok pro teplou vodu. V projektu jsme původně uvažovali s teplovodním podlahovým vytapěním ve spodním patře a v obydleném pokroví s radiatory. PENB je na tamto základě i vypracován. Nyní již má výstavba začít, ale uvažujeme o změně vytápění elektřinou. Podlahové rošty v přízemí a v horních patrech klimatizaci (tepelné čerpadlo vzduch-vzduch) Dle orientačních propočtů při současných cenách el. energie mi vychází lépe topeni elektrinou a to nepocitam ani investicni naklady, ktere jsou u teplovodniho vytapeni + kondenzacni kotel mnohem vyssi. Jaký na tuto situaci máte názor? A v případě, že bychom se pro tuto změnu rozhodli je nutné předělat průkaz PENB nebo to není nutné? Diky za odpověď.
Dobrý den.
V případě změny způsobu vytápění budete muset aktualizovat PENB. Existuje reálné riziko, že při změně vytápění elektřinou se dostanete do třídy energetické náročnosti (B).
Pokud jde o ekonomickou výhodnost, nedokáži posoudit jednotlivé varianty. Nicméně doporučuji, abyste zohlednil pohyb ceny elektřiny v čase a u investičních nákladů pak i životnost jadnotlivých komponent (TČ/ kondezační kotel).
Nashledanou.
Odpovídá:  Ing. Marek Joska* - EKIS Brno DEA
Téma:  Vytápění
tisk