Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.6.16 / dotaz č. 69885
Dobrý den.
Od roku 2008 provozuji na RD na základě licence FVE. Mám v úmyslu dům v Praze prodat a zakoupit dům mimo Prahu.Mám nadále nárok na shodný tarif nebo při přestěhování dochází ke změně?

Děkuji za odpověď.

Vážený pane,
z vašeho dotazu není jasné, o jaký tarif vám jde.

Při nastěhování do nového domu si tarif pro ODBĚR elektřiny sjednáte s příslušným distributorem (ČEZ, E.ON). Silovou elektřinu můžete nakupovat nadále od svého obchodníka (převedete si odběrné místo), nebo si sjednáte novou smlouvu.

Pokud FVE zůstane na stávajícím domě a vy ji budete nadále provozovat, budete muset asi změnit systém měření - samostatný elektroměr pro FVE a další pro dům. Výkupní cena, resp. zelený bonus se nemění, zůstávají v současné výši.

Pokud FVE prodáte i s domem, pak stávající licenci pro provoz FVE převedete na nového majitele a on bude mít nárok na stejnou výkupní cenu, jaká je nyní.

Pokud FVE přestěhujete na nový dům, bude to ERÚ posuzovat jako zrušení jednoho zdroje (musíte požádat o zrušení licence) a výstavbu nového. Na nově instalovanou FVE žádná podpora není, takže provoz budete mít jednodušší. FVE do 10 kW, bez dodávek do sítě, lze také provozovat bez licence.

Přejeme mnoho úspěchů!
F. Macholda, K. Srdečný

Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk