Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.6.16 / dotaz č. 69915
Nedávno (pozdim 2015) jsme vyměnili v rodinném domě okna. Máme nová se součinitelem 1,1 W. Dozvěděli jsme se, že by na to šlo čerpat dotaci zelená úsporám. Je to pravda? Děkuji
Dobrý den,
Váš dotaz má několik rovin.
1) je možné čerpat dotaci zpětně - tedy po realizaci opatření?
2) stačí výměna oken?
3) stačí okna s U=1,1 W/m2.K
Ad 1) - zpětně je možné žádat. Rozhodné datum pro stanovení způsobilosti výdajů je maximálně 24 měsíců před datem evidence žádosti a zároveň ne dříve než 1.1.2014. Pokud podáte žádost do pozdimu 2017, pak můžete dotaci čerpat.
Ad 2) - toto bude zřejmě problém. Na nejnižší úroveň dotace Nová zelená úsporám (NZÚ) dosáhnete, pokud dosáhnete úspory měrné roční potřeby tepla na vytápění minimálně 20%, a toho bohužel výměnou oken zcela jistě nedosáhnete. Museli byste přidat nějaké další opatření na snížení energetické náročnosti - například zateplení střechy nebo stropu k nevytápěné půdě, alternativně zateplit fasádu.
Ad 3) Toto je velmi zajímavá problematika. Na úvod řeknu, že U = 1,1 W/m2.K stačí, ikdyž se jedná o hodnotu vyšší než 0,9*doporučení normy 1,2 = 1,08. Pokusím se vysvětlit. V metodickém pokynu k upřesnění výpočetních postupů a okrajových podmínek pro podprogram Nová zelená úsporám - RODINNÉ DOMY v rámci 3. Výzvy k podávání žádostí, Oblast podpory A je k zaokrouhlování uvedeno:
4.1. Konečný výsledek součinitele prostupu tepla se zaokrouhluje a porovnává v souladu s ČSN EN ISO 6946, odst. 7.
V normě ČSN EN ISO 6949, odst. 7 je uvedeno:
Jestliže se součinitel prostupu tepla uvádí jako konečný výsledek, zaokrouhluje se na dvě platná místa a musí poskytnout informace o vstupních údajích použitých při výpočtu. NÁRODNÍ POZNÁMKA: Při průkazném hodnocení plnění požadavků podle ČSN 73 0540-2 se konečný výsledek zaokrouhluje na platná místa v počtu o jedno více, než se určuje pro normové hodnoty požadavku UN.
SFŽP uplatňuje pravidlo metodického pokynu o zaokrouhlování konečného výsledku i na samotný požadavek. Můžeme to chápat tak, že požadavek 0,9 * Urec,20 je vlastně výpočet, jehož výsledkem je konečný výsledek, na který je možné pravidlo o zaokrouhlování na 2 platná čísla aplikovat. Výsledkem výpočtu 0,9 * Urec,20 pro okno je hodnota 1,08 W/m2.K, po zaokrouhlední na 2 platná čísla 1,1 W/m2.K. Požadavek NZÚ pro oblast A.0 tedy není pro okna 1,08 W/m2.K a okno 1,1 W/m2.K je již vyhovující.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk