Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.6.16 / dotaz č. 69982
PROSÍM VÁS O VÁŠ NÁZOR - POVINNOST ZPRACOVAT PENB PŘI PRODEJI BYTU.
precetla jsem si znova relevatni cast zakona 406/2000Sb. a neni mi jasne co teda ma prednost. Ze zakona vyplyva povinnost zaridit si energeticky prukaz do nejakeho terminu urceneho § 7, odst. 1 písm. b). Vychazim ze tohodle dokumentu - http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-406. Podle http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-318 - bod 18. je zavedena nove povinnost od 1.1.2016 zajistit si stitek pro pronajem nebo prodej. Podle http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-103 - bod 29. vypadly prave terminy pro povine ziskani energetických stitku
Prijde mi, ze se totalne zmenila myslenka toho co zákon v §, 7a říká. Neboli zustala povinnost pro statni spravu, ale ostatní jsou vazani pouze nastalou externi skutecnosti, bud rekonstrukce, prodej a nebo pronajem. Viz uprava 2012-318.
Tj. energeticky prukaz si vlastne SVJ nemusi zajistovat pokud nejaka z těchto skutecnosti nenastane a nebo není planovana.
Ale na rovinu je to pro me matouci, protože ve chvili kdy energeticky prukaz jako SVJ nemam a někdo z clenu me pozada, ze chce pronajímat byt, tak mu ho musim dodat (nasledujici odstavce §, 7a odst. 2 a 3 aktualniho zneni zakona, kde se stanovuje povinost od 1.1.2016 prave za techto okolnosti). Pak je ale v odstavci 7 je receno, ze pronajimateli a nebo prodejci SVJ tento prukaz neda, muze to nahradit vypisy energii za posledni 3 roky.
Jak to vlastne interpretovat?
Dobrý den,
nevím, jestli rozumím všem podrobnostem níže uvedených rozborů, ale situace dle aktuálního zákona 406/2000 Sb. pro PENB při prodeji bytu je takováto:

1) Povinnosti majitele bytu (jednotky) vyplývající z § 7a ods.(3):

Předkládat PENB nebo možnému kupujícímu nebo nájemci jednotky
Předat PENB kupujícímu nebo nájemci
Uvádět klasifikační třídu dle PENB v reklamních materiálech
Při prodeji přes zprostředkovatele předat informaci o klasifikační třídě jemu, a ten vystaví v reklamních materiálech

Majitel bytu tedy nemá povinnost PENB nechat zpracovat. Může o PENB písemně požádat majitele budovy. PENB se nezpracovává na byt, ale na budovu - viz § 7a ods.(8). Pokud PENB majitel budovy majiteli bytu na základě písemné žádosti nepředá, majitel bytu své povinnosti výše splní i bez PENB. Stačí předkládat a předávat možným i skutečným kupujícím a nájemcům místo PENB vyúčtování spotřeb energií za poslední 3 roky. V tomto případě nemusí uvádět klasifikační třídu PENB v reklamních materiálech. Případný zprostředkovatel musí v reklamních materiálech vystavit nejhorší klasifikační třídu G.

2) Povinnost zpracovat PENB má majitel (vlastník) budovy. Vyplývá to z § 7a ods.(2), kde je výslovně uvedeno, že PENB musí být opatřen vlastníkem budovy při prodeji i pronájmu ucelené části budovy (tedy bytu). Při prodeji bytu, o kterém vlastník budovy v principu nerozhoduje, mu nastává povinnost opatřit PENB (a předat jej vlastníkovi bytu) ve chvíli, kdy o PENB majitel bytu písemně požádá.

Když to shrnu. PENB musí být při prodeji bytu vždy. Pokud PENB opatřen není, vystavuje se riziku sankce od Státní energetické inspekce vlastník bytu nebo vlastník budovy. Vlastník bytu ve chvíli, kdy písemně nepožádá majitele budovy a nepředloží PENB možnému kupujícímu a nepředá kupujícímu. Vlastník budovy ve chvíli, kdy jej majitel bytu požádá a on PENB neopatří.

Obecná povinnost zpracovat PENB do určitého termínu pro SVJ byla zrušena novelou zákona 406/2000 Sb. platnou od 1.7.2015.

S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk