Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.16 / dotaz č. 70063
Je možné získat dotaci na zateplení ploché střechy rodinného domu v Praze? Rozměr střechy je 120 m2, vypočtená síla izolace 180 mm polystyrenu se střešní folií a to na základě skladby střechy v současné době. Dům je opatřen novými trojsklennými okny na které dotace nabyla žádána. Poslední etapa výměny oken byla provedena 6.12.2013.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

Dotaci na zateplení rodinného domu je možné získat z dotačního programu Nová zelená úsporám. Podmínkou je však splnění požadavků programu pro danou podoblast podpory. Budete-li v rámci dotace realizovat jen střechu, lze předpokládat, že dosáhnete na oblast podpory A.0. Zde je požadováno dosažení celkové úspory energie 20% a splnění součinitele prostupu tepla střechy na úrovni 0,9 doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla, ve vašem případě tedy 0,144 W/(m2.K). Této hodnoty 180 mm tepelného izolantu pravděpodobně nedosáhnete, není-li v současné skladbě dalších alespoň 80 mm tepelného izolantu. Další otázkou je, jestli pouhým zateplením střechy dosáhnete úspory 20%, proto je vhodné zateplení střechy kombinovat s dalším opatřením (např. zateplení obvodových stěn, stropu suterénu, instalace řízeného větrání s rekuperací tepla, atd.).
Na již vyměněná okna zpětně žádat dotaci není možné, protože rozhodné datum pro stanovení způsobilosti výdajů je max. 24 měsíců před datem evidence žádosti a zároveň ne dříve než 1.1.2014.

Doporučujeme tedy zvážit zateplení střechy současně s alespoň částí obvodových stěn a navýšit tloušťku tepelné izolace ve střeše. Pak jistě dosáhnete na dotaci ve výši 30% z uznatelných nákladů.

Dovolujeme si ještě upozornit na možné negativní důsledky nízké tloušťky zvoleného tepelného izolantu a realizaci souvrství bez parozábrany s ponecháním původní skladby pláště. Nevhodným řešením Vám může ve skladbě střechy docházet ke kondenzaci vodních pár a s tím spojeným problémům (vznik plísní, průsak vody do interiéru, tepelné mosty, statické poruchy, nízká životnost materiálů, narušení hydroizolační krytiny apod.)


s pozdravem
Michal Čejka