Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.7.16 / dotaz č. 70215
Dobrý den,
Bydlím v paneláku v Praze. Naše rozúčtování nákladů na teplo (z výměníku) na jednotlivé byty má dle RTN 2 koeficienty. Jeden udává počet článků na radiátoru a druhý polohu v bytě. Ráda bych se seznámila s přepočtovou tabulkou výkonu radiátorů dle článků, neboť u nás se koriguje dle počtu článků na radiátoru, např. 10 ….. 19. V domě nejsou stejná otopná tělesa v bytech, jsou různého tvaru i materiálu (litina/ocel) a kromě žebrových jsou i tělesa desková. Mám podezření, že náš správce nijak nerozlišuje otopná tělesa a koeficient výkonu udává jen počet žeber. Sdělte mi prosím vyhlášku apod., kde je tento problém, tj. počet žeber jako koeficient, řešen. A zároveň nějakou přepočtovou tabulku, která by různé druhy radiátorů převedla na v našem případě možný a použitelný způsob korekce/koeficient. Správce mi v tomto směru informace nepodal.
Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,

Děkuji za Váš dotaz. Obecně, problematiku rozúčtování nákladů na tepelnou energii řeší vyhláška 269/2015 Sb. Ta se však nezabývá způsobem rozdělení spotřební složky nákladů. Spotřební složka nákladů by měla být rozdělována dle náměru indikátorů topných nákladů (ITN) s použitím korekcí a výpočtových metod, což u Vás probíhá. S otázkou správnosti jednotlivých koeficientů se zkuste obrátit spíše na poskytovatele služeb rozúčtování, pokud Vám správce domu nepodal nebo není ochoten podat k prováděnému rozúčtování dostatečné vysvětlení.

Z hlediska správnosti rozúčtování by se měla uvažovat korekce výkonu tělesa a polohy místnosti v domě. Výkon tělesa by měl zohledňovat každý jednotlivý indikátor a typ tělesa (deskové/článkové) v tomto případě nehraje roli. Každý typ má pouze jiný způsob sdílení tepla do prostoru (podíl sálavé a konvekční složky) a v případě rozdílných materiálů (litina/ocel) jde pouze o rychlost náběhu a setrvačnost výkonu. Zjednodušeně, indikátor u každého tělesa by měl zohledňovat jeho výkon daný výrobcem (zpravidla ověřeným ve státní zkušebně postupem dle ČSN) a to se lze domnívat, že se u Vás děje správně. Funkcí, požadavky na instalaci a dalšími podrobnostmi indikátorů topných nákladů se zabývá ČSN EN 834, bohužel nahlížení do norem je zpoplatněno.

Dalším koeficientem je korekce na polohu místnosti v rámci objektu. Ta je zpravidla provedena buď koeficienty vycházejícími z dlouhodobých zkušeností, nebo může být stanovena přesněji výpočtem tepelných ztrát jednotlivých prostorů dle příslušné normy (ČSN EN 12831) a na jejich základě stanovit koeficienty.

Věřím, že Vám poskytovatel služeb rozúčtování poskytne uspokojivé vysvětlení.
S pozdravem, Petr Šrutka
Odpovídá:  Ing. Petr Šrutka* - EKIS Praha, Seven tisk