Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.7.16 / dotaz č. 70242
Dobrý den, na stránce http://stavba.tzb-info.cz/zateplovaci-systemy/12145-kontaktni-zateplovaci-systemy-a-chyby-pri-jejich-praktickem-provadeni jsem si přečetl, že poskytujete rady při zateplování. Objednali jsme si firmu na zateplení domu, máme stavební dozor, ale při náhodné kontrole jsem zjistil, že firma postupuje zcela v rozporu s postupy uvedenými ve Vašem článku i jiných článcích popisujících zateplování budov. Jedná se o spojování polystyrenů lepidlem v detailech, nedostatečné vyztužení rohů oken a vznik trhlinek v lepidle, dokonce i vznik trhlin nad deskami polystyrenu, neosazení lišt pod parapety, případně tvorba fleků po zatečení pod lepidlo a po vyschnutí (prý to nevadí), nedostatečný přesah perlinky, perlinka nezatlačovaná do lepidla ale přemazávaná (alespoň podle okrajů, které ještě vyčnívají). Chtěl bych se proto zeptat, jaké jsou možnosti sanace, když už je natažené lepidlo a tvoří se praskliny, jsou spojovány polystyreny lepidlem atp. Existuje nějaký postup jak tyto chyby nyní opravit, když je stavba před dokončením finální omítky? Předem děkuji za odpověď. Některými místy ještě dosud prosakuje voda, která se pod polystyren dostala při asi čtyřech deštích při nedostatečném zakrytí střechy.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.
Jelikož se jedná o velice rozsáhlou otázku, nelze na ni odpovědět zcela přesně pouze textem. Vámi uvedené nedostatky by bylo jistě vhodné vidět osobně, čímž bychom byli schopni přesně určit závažnost nedostatků a také určit vhodnou nápravu. Některé z Vámi vyjmenovaných nedostatků jsou nedostatky vážnější, některé nemusí být zcela vážné (netvrdím však, že správně provedené).
Na začátku uvádíte, že máte zajištěn stavební dozor. Právě stavební dozor má kontrolovat soulad prováděných stavebních prací s konkrétními technologickými postupy kontaktního zateplovacího systému.
Dle mého názoru byl zásadní problém při pokládce samotných desek tepelných izolací. Jelikož se jedná o šedý EPS (s příměsí grafitu), je nutné zamezit působení UV záření na tyto desky. Toto nebylo dodrženo. Šedý EPS vlivem UV záření rychleji degraduje. Současně s tím byla na desky natažena vrstva lepidla při vysokých teplotách vzduchu a na zahřáté desky tepelné izolace (výrobci většinou uvádí teplotu max. +30°C, zde byla pravděpodobně teplota vyšší) . Toto může mít za následek rychlejší vysychání lepidla, což může vést ke vzniku trhlinek v lepidle. Podotýkám však, že to nemusí být pouze tento důvodu vzniku trhlin (nutná vizuální prohlídka pro přesnější určení). Výztužné lišty v rozích objektu
Dalším zásadním problémem je lepení spár jednotlivých desek tepelné izolace (pokud jsem Vás pochopila správně). Desky se mají klást na doraz k sobě bez lepení spár. Jakmile se provede prolepení spár desek, vznikají tak tepelné mosty, které se mohou v budoucnu prokreslit na finální omítce.
Provádění dodatečného vkládání výztužné síťky na již provedenou vrstvu lepidla není vhodné. Je to především z důvodu nesjednocení vrstev. Výztužná vložka má spolupůsobit s vrstvou lepidla (jednotlivý výrobci uvádějí hloubku vtlačení výztužné vložky do lepidla). Pokud ji provedeme dodatečně, hrozí riziko odtrhnutí jednotlivých vrstev od sebe.
Při provádění výztužné síťky okolo ostění oken, je nutné dodržet min. požadované rozměry síťky a to 200 x 300 mm. Síťka se ukládá diagonálně. V případě, že bude diagonální ztužující síťka menšího rozměru, hrozí vznik trhlin okolo ostění (respektive v koutech otvorů). Velice důležité je také to, jakým způsobem bylo provedeno zateplení okolo ostění – nutno provést přeložení desek tepelné izolace oproti vnější hraně ostění. Nebude-li provedena pokládka desek tepelné izolace předepsaným způsobem, hrozí tvorba výraznějších trhlin v těchto místech.
Ohledně zatečení srážkové vody pod vrstvu lepidla. Zde by bylo nutné znát rozsah map po zateklé srážkové vodě, abychom byli schopni správně reagovat.

S ohledem na rozsah nedostatků, které jste uvedl, bych doporučila minimálně provedení nového přestěrkování s vložením výztužné síťky dle předepsaných postupů včetně vložení výztužných rohových profilů do nové stěrky. Tímto by mělo být zamezeno prokreslení trhlinek přes finální omítku. Dále před prováděním finální omítky bych doporučila zajistit dostatečné vyschnutí podkladu.
Oprava např. prolepených spár jednotlivých desek tepelné izolace je dle mého názoru pouze stržení stávajícího zateplení a provedení nového kontaktního zateplovacího systému, což je ekonomicky náročné.

S pozdravem

Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov tisk