Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.7.16 / dotaz č. 70254
Vážený pane inženýre,

prosím Vás, za jakých okolností je možné vytvořit PENB pro novou stavbu na Slovensku českým energetickým specialistou? Lze žádat o tzv. hostování jako u autorizovaných osob při tvorbě projektové dokumentace nebo něco podobného?

Děkuji mnohokrát za radu.
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Implementace směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov (EPBD II) je povinná pro všechny členské státy EU (uznávání odborných kvalifikací - důvod č. 30 pro přijetí směrnice, zmíněný v úvodu této směrnice). Jak si tuto směrnici vyložily jednotlivé státy v EU, při volnosti EPBD II, je jiná věc. Zodpovědným za implementaci směrnice je na Slovensku Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálního rozvoje. Pro vypracování PENB je na Slovensku nutná spolupráce až 4 způsobilých osob ( specialista na TOB, ÚT a TV, VZT, EI – podrobněji viz níže). Způsobilá osoba za tepelnou ochranu budov je povinna zaregistrovat a vložit PENB do národního centrálního registru. PENB se dle všeho předkládá až při kolaudaci objektu, kdy musí nová budova splňovat nejméně třídu „B“ energetické náročnosti.
Celková spotřeba energie a tvorba CO2 se stanoví výpočtem za rok. Metoda výpočtu je přesně definována v prováděcí vyhlášce č. 364/2012 Z.z. k zákonu č. 555/2005 Z.z. (změna č. 300/2012 Z.z.) a vychází z exaktních technických norem. Podnikání v oblasti energetickej certifikácie je živností podle zvláštního předpisu.
Energetický certifikát může poskytnout pouze odborně způsobilá osoba s pověřením na energetickou certifikaci. Osvědčení o odborné způsobilosti vydává Slovenská komora stavebních inženýrů (SKSI). Získání odborné způsobilosti je podmíněno úspěšnými výsledky zkoušek před zkušební komisí.
Definujeme více typů odborné způsobilosti:
- tepelnou ochranu stavebních konstrukcí a budov,
- vytápění a přípravu teplé vody,
- větrání a klimatizaci,
- elektroinstalaci a zabudované osvětlení budov.
Budovy jsou podle spotřeby energií a emisí CO2 zařazené do energetických tříd od A po G.
V české legislativě je v zákoně č. 406 /2000 Sb. (o hospodaření energií) v platném znění v § 7a, odst. 4 , bod a-2 uvedeno uznávání odborné kvalifikace osob usazených v jiném státě Unie (podle zákona č. 18/2004 Sb. )
Žádnou podobnou citaci jsem v zákoně č. 555/2005 Z. z. (o energetickej hospodárnosti budov, viz § 6) ani ve změně č. 300/2012 Z. z. a vyhlášce č. 364/2012 Z. z. nenašel. Doporučuji tedy obrátit se s konkrétním případem na Slovenskou komoru stavebných inžinierov (www.sksi.sk.), která také vede Zoznam odborne spôsobilých osôb pre energetickú certifikáciu.
Osobně si myslím, že je lepší se obrátit na slovenského specialistu (specialisty). Problémem může být kromě slovenské legislativy a norem i výpočtový software, který je u nás pochopitelně dle českých norem. Pro Slovensko má software snad jen Deksoft (Software PRO Stavební Fyziku | Modul ECB).

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice