Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.7.16 / dotaz č. 70349
Dobrý den. Potřeboval bych poradit ohledně změny vytápění. Připravujeme rekonstrukci topení v rodinném domku. V současnosti je vytápění plynovým kotlem se samotížným oběhem. Radiátory jsou prakticky neregulovatelné (40 let staré ventily těsněné konopným lanem, regulace pouze otevřeno nebo zavřeno). ohřev vody je el. bojlerem. Chceme dát kondenzační kotel s ohřevem vody v zásobníku. A jde mi o to zda nechat stávající rozvody (až 6cm průměr trubky) i staré radiátory s ventily výše popsanými(zda nepotečou při natlakování systému), nebo vyměnit kompletně celé rozvody topení. Děkuji za radu
Dobrý den.

Děkuji za Váš dotaz prostřednictvím EKIS.

Výběr nového kondenzačního plynového kotle je dobrá volba. S novými legislativními požadavky bych si i dovolila říci, že nutná volba. Kondenzační kotel s nepřímo ohřívaným zásobníkem teplé vody je dále výhodný z hlediska ekonomického. Plynový kondenzační kotel má vysokou jmenovitou účinnost, ale pouze za předpokladu vhodně navržené otopné soustavy. V případě, že by se provedla pouze instalace nového kondenzačního kotle a otopná soustava s otopnými tělesy by byla ponechána, nebude kotel dosahovat výrobcem uváděné účinnosti a z tohoto důvodu by bylo pořízení kondenzačního kotle neekonomické. V tomto případě by postačoval klasický turbo kotel (ovšem je opět nutné dodat platnost legislativy o instalaci nových kotlů), který bude s největší pravděpodobností pracovat se shodnou účinností. Stávající rozvody mají velké průměry a dříve užívaná otopná tělesa měla také velký objem topné vody. Nový kotel by ohříval mnohem větší objem topné vody, čímž je snížena výše uváděná účinnost.
S ohledem na Vámi uvedené stáří otopné soustavy a otopných těles bych doporučila jejich výměnu. Jednak se sníží objem topné vody, upraví se rozměr otopných těles a na základě tohoto bude i navržen výkon samotného kotle. Je dobré si uvědomit i samotnou životnost otopné soustavy. Standardně se uvádí životnost okolo 50 let (v případě agresivní topné vody nebo jiných vlivů může být životnost výrazně snížena).
Kompletní výměna vytápění v objektu je sice výrazně dražší varianta, ale bude zajištěn kompexní návrh. Dodatečná výměna otopné soustavy na nový kotel by mohla být opět náročnější.

S pozdravem

Ing. Tereza Nováková
Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Trutnov
Téma:  Vytápění
tisk