Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.7.16 / dotaz č. 70404
Dobrý den,

Máme ale pár dotazů přímo k samotnému doložení dokladů k NZÚ.
1) Vůči krycímu listu máme jiná okna - Jánošík Block, ale v krycím listu jsou okna od Slavony. Parametricky jsou shodné. Při dodání dokladů k oknům, nebude to problém?
2) Vůči krycímu listu máme novější typ rekuperační jednotky - Atrea Duplex EC5, ale původně jsme měli navrženou EC4 (370).
3) Systém napojení FV bude přes měnič, ale v krycím listu, resp. auditu je řešení přes SS patrony přímo do nádrže.
4) K FV dotaz na realizaci svépomocí. Lze nyní (dle aktuálního zákona) realizovat a jen pak doložit revizi elektro? Na stránkách NzÚ je psáno o zákonu 406/2000 Sb., o hospodaření energií, že to musí dělat odborník.
5) Nebudeme realizovat bleskosvod, týká se to nějak NZÚ?
6) Vzduchotechniku jsme zapojili sami, jen to kvůli záruce rozeběhne technik Atrey s vyplněním protokolu o zprovoznění - to bude NZÚ stačit?

děkuji
Dobrý den,

- Obecně platí, že pokud parametry stavby zlepšujete nemusíte dokládat SFŽP v programu NZÚ změnu. Případně stačí jen prohlášení energetického specialisty a aktualizace krycích listů. Mají-li okna skutečně shodné parametry s těmi z energetického posudku, lze je určit pomocí SVT kódu, který se dokládá na SFŽP a který Vám pošle dodavatel. Rekuperační jednotka může být jiná, důležité je, má-li shodný typ výměníku (zde protiproudý).
- měnič by neměl být z pohledu metodiky SFŽP problém, záleží spíše na změně týkající se připojení do sítě nebo ostrovního napojení. Dle zákona č.406/2000 Sb. toto řeší §10d. "(1) Osoba oprávněná provádět instalaci je povinna zajistit výkon odborných činností spočívajících v instalaci vybraných zařízení vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů pouze fyzickými osobami, které jsou držiteli osvědčení o profesní kvalifikaci pro příslušnou činnost podle zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání ne staršího než 5 let." Co se týče práce svépomoci z pohledu NZÚ. Na novostavbě jako takové to nyní problém není, ale dle metodického pokynu musí být všechny zařízení využívající energii z obnovitelných zdrojů provedena dodavatelsky.
- To že nebudete realizovat bleskosvod vliv na žádost nemá

s pozdravem
Michal Čejka
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna tisk