Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.16 / dotaz č. 70407
Dobrý den chci se zeptat jak resit zatepleni stropu v 2.NP( nad stropem nevytapena a nevětraná puda na odklad veci) a zatepleni strechy ? Nebo staci zateplit jen strop v 2.NP ? Stavba(10m na 7m), se sedlovou střechou 30 stupňů. Stavba bez střešních oken, 2.NP plnohodnotné místnosti( ne podkroví), nad 2.NP nevětraný půdní prostor (bude sloužit jako odkladní místnost). Stavba postavena z materiálu Porfix P4 300 mm + bude 150 mm EPS. Místnosti v 2.NP( ložnice se dvěma okny, dva dětské pokoje každý má okno, koupelna s oknem, šatna s oknem, chodba spojena schody do 1.NP. Po celé délce stavby jsou stropní trámy( 200mm siroke), které chceme mít částečně přiznané(trámy v každé místnosti). Trámy pobity prkenným záklopem, nad ním nevětraná půda. V 1.NP i 2.NP bude podlahové topení v 1.NP 150 mm EPS + podlahovka + 50mm beton. V 2.NP 100mm+ podlahovka + 50mm beton.
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Z pohledu možného zateplení máte dle popisu Vašeho domu dvě možnosti. Zateplení do vlastního krovu a zateplení nad 2NP způsobem pokládky izolace na podlahu půdy. Z pohledu tepelně technických vlastností a zajištění izolace jsou oba způsoby rovnocenné a zajistí požadované zaizolování místností. Pokusím se ve stručnosti popsat úskalí a technické podmínky jednotlivých způsobů. Zateplení krovu se provádí obvykle minerální vatou a dle současných požadavků norem na zateplení střech dle zvoleného typu materiálu činí tloušťka izolace 220 až 260 mm. Tuto sílu je zapotřebí rozměrově zvládnout ve vazbě na výšku krokví. Pokud jsou krokve nižší musí se nějakým systémem řešit zavěšení a zakrytí izolace. Hlavně zakrytí izolací představuje přitížení na střešní konstrukci a je dobré provést konzultaci se statikem ohledně přidané váhy a to jak pro krov samotný, tak pro budovu - obvodové nosné zdi. Důležité při tomto provedení izolace je i řádné provedení parotěsné izolace pod střešní krytinou, tak aby se zabránilo nežádoucí kondenzaci par a znehodnocení izolace. Pokud tuto nemáte provedenu je zapotřebí parotěsnou izolaci v rámci akce řešit. K výhodám izolace do prostoru střechy, zaizolováním získáváte sice nevytápěný, ale teplotně přesto příznivě užitný skladový prostor s plným možným zatížením v rámci únosnosti stropu, což je zásadní rozdíl oproti druhé variantě, ke které se nyní dostanu. Zateplení stropu nejvyššího podlaží je jednoznačně jednodušší variantou, jedná se o menší plochu a instalace je položením, ale to pouze za předpokladu, který Vy jste právě definovali jako důležitý, že nebude plochu používat jako pochozí či právě skladovací. Tady ve vašem případě vyvstane nutnost nejvyšší patro zateplit a celé opatřit druhým záklopem v takovém provedení, aby splnil požadavek úložného prostoru a možnosti chůze. Samotný prostor nebude teplotně až tak příznivý jako v předchozím případě, při větší zimě zde bude teplota klesat i pod bod mrazu (což může ve vztahu k některým skladovaným předmětům být problém).
Závěrem bych Vás chtěl upozornit na ještě jednu důležitou záležitost, hovoříte že pro vytápění domu bude použito podlahové vytápění, při jeho návrhu projektant musí pracovat s tepelnětechnickými vlastnostmi konstrukcí (obvodové stěny, podlaha, strop), tedy při svém návrhu délky smyček a rozteče jejich pokládky musí či musel pracovat s nějakou kvalitou právě izolace stropu řešených místností, mělo by tedy ještě dojít minimálně ke konzultaci s tímto projektantem ve smyslu s čím on na této konstrukci pracoval a na co topení navrhl. Dle této informace je pak zapotřebí přistoupit ať již k první či druhé možnosti zateplení nevyššího podlaží. S přáním pěkného dne. EKIS Kladno, J. Marousek
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Marousek* - EKIS Kladno tisk