Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.16 / dotaz č. 70450
Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně vytápění pasivního domu. Je u pasivu nějaké dané kritérium co se vytápění týče? Nebo se vytápět může čímkoliv (elektrika, plyn, kotel na tuhá paliva, sluneční kolektory, biomasa atd...) nebo je jasně daná kombinace vytápění. Dále bych měl další otázky ohledně stejného tématu. Pokud píšu na špatnou adresu a s daným problémem mi nebudete moci pomoc, předem se omlouvám. Budu rád za každou radu, případně kontakt na někoho kdo by mi poradil.

Dobrý den,
Začnu od konce vaší otázky. U pasivního domu rozhodně není daná jedna kombinace zdrojů vytápění, dokonce ani neexistuje univerzální a nejlepší zdroj pro vytápění. Vždy záleží na konkrétním objektu a především na způsobu užívání objektu a preferenci majitele.
Pasivní dům by měl být především o uživatelských parametrech, jako je vysoký standard bydlení, zdravé prostředí, neustálý přísun čerstvého vzduchu a to vše s minimální potřebou energie. Samozřejmě, že existují i parametry pasivního domu. Mezi ty patří měrná potřeba tepla na vytápění, hodnota neprůvzdušnosti měřená blower-door testem a také hodnota primární energie. Právě poslední hodnota primární energie zohledňuje způsob vytápění a přípravy teplé vody v objektu. Je to potřeba energie objektu přenásobena koeficientem, který zohledňuje účinnost výroby, ztráty v rozvodné síti atd. Například u elektrické energie se tento koeficient pohybuje okolo 3. Tudíž potřebu energie v domě vynásobíme 3 a dostaneme hodnotu primární energie.
Podle toho je potom možné vybírat vhodný zdroj pro váš dům.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk