Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.7.16 / dotaz č. 70526
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co jsou to chytré nebo nulové domy a k čemu slouží.
Chytré, také nazývané inteligentní domy, případně též smart houses, jsou domy vybavené takovou technologií měření a řízení, že se některé funkce objektu ovládají zcela automaticky. Inteligentní ovládání domů je jednoznačným trendem v celém světě.
Je vám v bytě teplo, šli byste si ztlumit topení? Těžko se vám dýchá, šli byste otevřít okno? Je průvan, šli byste zavřít dveře? Je přítmí, šli byste rozsvítit světlo? Takových úkonů děláme denně desítky, a ne vždy úplně vhodně a ve správný okamžik. Řídící jednotka umí vyhodnotit situaci často mnohem lépe, přesněji a rychleji, než člověk.
Chytré technologie tedy nejen zlepšují chování a vnitřní klima budov, ale také šetří energie, vodu, náš čas a náklady na provoz. Výhodou je, že většinou není nutné budovat celý chytrý systém najednou, ale můžeme k němu dle vlastního uvážení jednotlivé komponenty a vlastnosti postupně přidávat. Můžeme i přidávat další budovy, takže nakonec chytré a úsporné může být celé sídliště, město, region nebo země. Energetické úspory takových systémů se odhadují až na 50% současné spotřeby.
Také jednotlivé věci, zařízení a prvky mohou mít charakter chytrých objektů, které je možné navzájem pospojovat, provázat a řídit bezdrátově nebo zcela automaticky (tzv. internet věcí). Tím se účinnost celého systému ještě zvyšuje. Je jen otázkou roků, kdy tyto technologie postupně proniknou i do většiny našich domovů.
Chytré systémy budou moci na základě speciálních čidel hlídat i to, co my osobně nejsme schopni, buď z důvodu naší nepřítomnosti, nebo nerozvinutosti příslušných smyslů – třeba únik CO, zvyšující se hladinu spodní vody, zvýšenou prašnost kouře z kamen, neobvyklý únik vody, přebytky energie vhodné k uložení atd.
V současné době, chceme-li uspokojit všechny potřeby a nároky obyvatel na zdravé, bezpečné a komfortní prostředí, je možné tvrdit, že chytré řešení domu je takovou základní podmínkou pro návrh soběstačného domu, respektive domu s téměř nulovou spotřebou energie a vody, ve kterém se budeme cítit také komfortně a bezpečně.
Zákon 318/2012 Sb. o hospodaření energií v §2 definuje budovu s téměř nulovou spotřebou energie jako „budovu s velmi nízkou energetickou náročností, jejíž spotřeba energie je ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů“. Za pět let již podle předpisů nepůjde postavit jiné domy, než tyto domy s téměř nulovou spotřebou energie. Od roku 2020 totiž bude muset každý nově postavený dům splňovat tento standard. Většinou jinak, než využitím chytrých systémů, to nebude možné.
Tyto nové systémy navíc nejen měří a řídí, ale také komunikují, i na dálku, pamatují si všechny události a spolupracují – přes chytré elektroměry a chytré sítě. Chování domu lze potom nastavit i dopředu, na několik dnů, nebo celý na týden či měsíc.
Co je dále zajímavé, že řídící jednotky se nemusí rozhodovat pouze dle objektivních naměřených dat, ale mohou se rozhodovat i podle našeho momentálního psychického naladění. Podobně jako v hudbě si můžeme na klávesách nastavit různé melodie, rytmus a barvu tónu, tak i v bytě si můžeme nastavit jiné prostředí, když je nám veselo, a jiné, když je nám smutno, když se chceme bavit, nebo když chceme meditovat….
Literatura:
Chytrá energie, Hnutí Duha, Brno 2010
Kulhánek F., Nízkoenergetické a pasívní domy, Verlag Dashofer, Praha 2009
Kol., Manuál energeticky úsporné architektury, SFŽP-ČKA, Praha 2010
Odpovídá:  Ing., Arch., CSc. Stanislav Kovář* - EKIS Rudolfov tisk