Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.16 / dotaz č. 70569
Dobrý den,

dostaly se mi do rukou podklady pro přípravu výrobní a montážní dokumentace a nezdá se mi tam skladba podlahy. Dům by měl být založen systémem crawlspace a to buď na zemních vrutech nebo na pasech. Skladba podlahy je:
Nášlapná vrstva
Systém podlahového vytápění 60mm
Polystyren 100 mm
OSB EGGER 22mm, které bude prolepené ve spárách a bude mít fci parozábrany
Podlahové trámy 220mm, mezi sypaný polystyren 212 mm
a finální vrstva OSB 8mm, které je uloženo na plechových úhelníčkách, jež jsou nainstalovány z boku na podlahový trám a zalícovány s jeho spodní hranou. Hrana osb je tak zalícovaná se spodní hranou trámu.

Myslím si, že se může na osb srážet pára prostupující konstrukcí ven a úhelníčky, které jsou na ochlazované straně a prostupují do izolace se mi tam také nelíbí. Nematé informace, jestli se někdo touto problematikou zakládání systémem crawlspace zabývá, případně jestli jsou někde dohledatelné přednášky, knihy, odkud je možné čerpat poznatky o skladbách těchto podlah a celkovém řešení tohoto systému.

Děkuji za odpověď.


Dobrý den,
Plně souhlasím s vašimi obavami. Necitlivější vrstva zde bude opravdu poslední vrstva OSB. Moc dobře nechápu důvod použití plechových úhelníků, pro uchycení OSB desek. Mnohem jednodušší by bylo OSB desky kotvit přímo do podlahových trámů. Případně OSB desky nahradit impragnovanými prkny. Tyto budou mít menší difuzní odpor pro prostupující páry. Také bych radil zamyslet se nad úpravou terénu pod průlezným prostorem.

Ukázka skladby domu založeného na crawlspace a detailu: http://www.pasivnidomy.cz/detaily/obvodova-stena-u-zakladu-reseni-s-provetravanou-mezerou-lvl-nosnik-95

A zde skladbu jiného domu: http://www.pasivnidomy.cz/domy/rd-rozmital-03-346#technicke-parametry

Pro inspiraci.
V případě dalších dotazů, mne neváhejte kontaktovat.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk