Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.7.16 / dotaz č. 70571
Dobrý den, řeším zateplení podlahy půdy na chalupě - skladba podlahy shora je prkenný záklop, dutina s trámy cca 20-25 cm, prkna, rákos, omítka. Dům je starý cca 150 let, víkendový, bez izolací, částečně pod úrovní terénu, u podlahy místy vzlíná vlhkost. Při použití parozábrany pod jakoukoli izolací na půdě se obávám, aby časem nedošlo k poškození dřevěných částí stropu (trámy, prkna s rákosem)vlhkostí, která doposud mohla odcházet na provětrávanou půdu. Bylo by možné na zateplení prostoru mezi trámy využít sypaný polystyren bez parozábrany(viz např. zde http://www.polystyrensypany.cz/), kterým by podle mého názoru mohla vlhkost z obytného prostoru domu procházet, aniž by docházelo k degradaci tohoto izolantu? Měla by takto volně sypaná izolace v tloušťce cca 25 cm nějaký smysl, popř. jaké v tom vidíte další problémy? Předem děkuji za odpověď.
Hezký den,

nejjednoduší způsob zateplení půdy je položením minerální vlny ze strany půdy.Při návrhu dodatečného zateplení se vychází z požadavků současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Norma stanovuje tři hodnoty součinitelů prostupu tepla – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou 0,30 a doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je hodnota U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Doporučuji provést zateplení alespoň na hodnotu doporučenou 0,20 (W/m2.K). Při návrhu je potřebné respektovat tzv. bilanci zkondenzované vlhkosti a je potřebné provést výpočet podle norem, který nám ukáže kde dochází ke kondenzaci a zda se stačí kndenzát během roku odpařit tak, aby nedocházelo k poškozování dřevěných stropních konstrukcí. Lze pak simulovat použití parotěsných zábran a provést takovou skladbu zateplení, která bude funkční.

Pokud budete chtít půdní prostor pochozí v celé ploše, je zajímavé řešení kombinace minerální vaty s pěnovým polystyrenem a položený záklop. Nabízí to například firma Isover pod obchodním názvem STEPcross., který minimalizuje tepelné mosty.

Nasypání nebo nafoukání tepelné izolace mezi trámy není již tak prosté tepelných mostů a má svá úskalí při možné kondenzaci u konců trámů vetklých do zdiva, kde může docházet ke kondenzaci změnou podmínek tepelných toků vlivem nedokonalého zateplení.

Před provedením dodatečného zateplení rozhodně kontaktujte odborníka, který dokáže podpořit svůj návrh tepelně technickým výpočtem.


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk