Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.16 / dotaz č. 70596
Dobrý den, existuje nějaký druh izolace, který má obdobný formát jako tradiční minerální vata, ale lépe se aplikuje? Chtěli bych to "položit" do souvrství mezi stropem a podlahou (v rekonstruovaném starém vesnickém domě), ale lze se obávat, že se do té konstrukce bude ještě různě zasahovat, takže "foukaná" izolace se tam nehodí. Jde nám o tepelnou i zvukovou izolaci.
Dobrý den,

tepelné izolace jsou základní součástí stavby, jejich vhodným výběrem a aplikací ovlivníme úroveň a kvalitu celého objektu.
Hlavním úkolem tepelných izolací je vytvořit bariéru, která zabrání uniknutí či účinku tepla. Aby dobře fungovaly, je nutné vybrat správný typ, nešetřit ani zbytečně neplýtvat a především dbát na přesné a pečlivé provedení. Účelem tepelných izolací je udržet v domě teplo, na druhé straně bráníme přehřívání interiéru v letním období. Alternativou k minerálním izolacím může být např. konopí nebo ovčí vlna.
Konopí patí mezi technické rostliny, nevyžaduje žádnou velkou péči ani ošetřování chemickými látkami. Z vláken této rostliny jsou vyráběny konstrukční desky a tepelně izolační materiály ve formě desek či rouna. Konopí má obdobné vlastnosti (lamda=0,04 W/m.K) jako izolace z ovčí vlny (lamda=0,04 W/m.K. Ovčí vlna a izolace z ní vyrobené dokáží aktivně působit na prostorové klima a udržovat optimální úroveň vlhkosti.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk