Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.7.16 / dotaz č. 70745
Dobrý den, měl bych několik dotazů ohledně Nová zelená úsporám.
1) může si sám sobě jako RF investorovi vystavit faktury na provedení NZU ?
2) letos jsem si dělal doma fasádu - stěny jsou z cihel 300-750 mm, hlavně asi 450mm, které jsem zateploval 120 mm bílého EPS. V roce 2008 zvedal střechu na šikmou, kterou zateplil, udělal střešní okna a vyměnil klasické okna za dřevěná Učko cca 1,1, dále mám nový kotel na plyn. Je to dvoupodlažní objekt a k němu je i garáž. Projekt mám nyní zkreslený. Myslíte, že na nějakou NZU bych dosáhl a kolik by to cca stálo ?

Děkuji
Dobrý den,

děkuji za dotaz.

1)Dle mého názoru lze mít vlastní firmu a vlastní rodinný dům a nechat si zpracovat realizaci touto svou firmou. Vše by měl posvětit nezávislý dozor, který nemá k realizační firmě žádný vztah. Váš konkrétní příklad Vám ale doporučím projednat na infolince NZU, možná neznám všechny detaily.

2)Pokud jste zateploval cihelné zdivo o tl. 300 mm 120mm EPS bílého, vychází mi U=0,3W/m2K, což je splnění požadavku normy. Větší tloušťka zdiva generuje lepší součinitele prostupu tepla U skladby. Pokud byste chtěl nárokovat toto zateplení, je nezbytné řešit dotaci typu A.1, kdy je ale třeba splnit požadavek dotačního titulu NZU na celkovou potřebu tepla na vytápění či průměrný součinitel prostupu tepla objektu Uem. Většinou je nezbytné mít zatepleno vše krom podlahy na terénu, aby byla naděje na splnění podmínek dotace. Výše dotace pak činí 500kč/m2 fasády či střechy, dále pak 330kč/m2 případného zateplení půdy či vnitřní konstrukce oddělující vytápěný a nevytápěný prostor. Obvyklá cena za energetický výpočet činí dle mých zkušeností cca 14 000 včetně DPH, můžete si poptat firmy ve svém regionu. Dále je nutné řešit i zadání projektové dokumentace. V případě dalších dotazů se mě neváhejte kontaktovat na mail pavel.stajnrt@dek-cz.com, tel 739 388 071, nebo můžete zadat další dotaz.

Zdraví

Štajnrt Pavel
Odpovídá:  Ing. Pavel Štajnrt* - EKIS Bystřice pod Hostýnem DEK tisk