Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.8.16 / dotaz č. 70972
Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda je pro účely prodeje vinného sklípku (134 m2) nezbytné vypracovat průkaz energetické náročnosti?

Předem Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den,
odpovědět na váš dotaz zřejmě nebude zcela jednoznačné, jelikož vámi uvedené základní informace (vinný sklípek 134 m2) není vypovídající, čímž se budu snažit odpovědět trochu obšírněji. Podstatu a povinnost zpracování průkazu energetické náročnosti (dále jen průkaz) řeší § 7a zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, v platném znění. Z podstaty vašeho dotazu se lze zaměřit na §7a, odst. 2, písm. a1), t.j. vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou povinni a) opatřit si průkaz, 1. při prodeji budovy nebo ucelené části budovy (nebudu zatím dále rozebírat povinnosti pro předložení, předání průkazu, uvedení klasifikační třídy, apod, jak je v §7a zákona dále rozvedeno).
Podstatou je ve vašem případě stanovení, zda vámi uvedený vinný sklípek splňuje statut budovy, což je m.j. uvedeno v §2, odst. 1, písm. p), příp. q) zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění - p) budovou je nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí, resp. q) ucelenou částí budovy je podlaží, byt nebo jiná část budovy, která je určena k samostatnému používání nebo byla za tímto účelem upravena.
Z mého pohledu znám původní, převážně historické vinné sklípky, které zahrnují část pro výrobu vína (zpracovna a lisovna hroznů, příp. lahvovna, apod.) a část pro skladování vína - ty jsou situovány téměř výhradně v podzemí a bez možnosti úpravy vntřního prostředí, t.j. bez temperování vnitřní teploty, v některých sklípcích bývá prostor pro degustaci vína i s smožností individuálního typu "temperování", ventilace sklípků je výhradně ventilačními komínky nebo vstupními dveřmi. Tyto typy vinných sklípků je těžké považovat za stavby, které by podléhaly pod povinnost zpracování průkazu.
Na druhé straně jsou "moderní" vinné sklípky, zahrnující podzemní část v rozsahu uvedeném v předchozím případě; jejich součástí však je dále ubytovací a sociální zázemím, degustační část, apod., na které je převážně vydáváno dle stavebního zákona stavební povolení a kolaudační souhlas. Tyto typy vinných sklípků již lze zařadit mezi budovy s upravovaným vnitřním prostředím dle citace §2 odst. 1, písm. p), resp. q) citovaného zákona č. 406/2000 Sb., a na ně se dle mého názoru vztahuje povinnost zpracování průkazu energetické náročnosti v případě jejich prodeje.
Způsob zpracování průkazu stanoví vyhláška č. 78/2013Sb., v platném znění, o energetické náročnosti budov.