Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.16 / dotaz č. 71029
Dobrý den, Máme přízemní místnost v rodinném domě která není trvale užívána, jen příležitostně. Přestože se snažíme větrat, je uvnitř cítit „zatuchlina“ a vlhko. Uvažoval jsem použít nějaké zařízení solární ventilaci a ohřívač vzduchu. Problém je, že na zeď v úrovni místnosti svítí sluníčko minimálně, zastínění sousední budovou. Zařízení by bylo možno namontovat na zeď výškově až cca v úrovni prvního patra, tj nad stropem této místnosti. Je nějaké technické řešení, které by toto umožňovalo?
Též jsem uvažoval použít jako jinou alternativu rekuperační jednotku (např. ECO ROOM), ale ta se vyrábí do tloušťky zdí max 600mm, my máme 800mm.
Máme nějakou možnost, jak větrat místnost bez ztráty tepla, mimo klasického ventilátoru?
Děkuji za odpověď a případně návrh řešení.


Hezký den,

panely solárního větrání se používají i ve střešním provedení. Potřebné je pouze najít vhodnou trasu pro dvě potrubí o průměru cca 11 cm a napojit střešní ventilátor na elektrický přívod. Někdy lze pro větrání využít průduchy nepoužívaných komínů.

Také je vhodné v místnosti přestavět nábytek, který může být rovněž příčinou zatuchlého vzduchu v místnosti, kdy nemůže dostatečné proudit vzduch například za skříní a tam se tvoří plísně. Účelné je samozřejme hledat příčinu, co způsobuje tu zatuchlinu a vlhký vzduch. Někdy to může být i větší množství květin a odpařující se vlhkost z jejich země. Jindy jsou to nedokonalé hydroizolace a odvodnění okolo základů domu.

Vlhký vzduch můžete vysoušet vytápěním a větráním. Možná by se vyplatilo nainstalovat sluneční termický systém, který by mohl sloužit jak pro ohřev užitkové vody, tak také pro přítápění v topném obobí a na vytápění problematické místnosti i v létě. Tak by bylo, po přednostním ohřátí užitkové vody, zajištno vysoušení vzduchu s minimálními provozními náklady a mohli byste při tom i více větrat.

Ke ztrátě tepla (i elektrické energie) dojde při každém větrání a nejlevnější provozní varianta využívá sluneční energii (teplovzdušné kolektory, teplovodní kolektory, fotovoltaické panely).

Údajně existuje následující řešení:

Digitální teploměr s vlhkoměrem naměří např. ve sklepě teplotu 15°C a relativní vlhkost 80%. 1m3 vzduchu těchto parametrů obsahuje 10g vlhkosti. Ve stejné době je venku teplota 5°C a vlhkost 40%, tzn. množství vlhkosti je 2,5g/m3. Pokud za těchto podmínek zajistíme řízeným větráním výměnu vzduchu (výkon 30 m3/h), odvedeme za jednu hodinu 225g vody. To znamená za 24 hodin intenzivního větrání 5,4 litrů, za měsíc 162 litrů a za rok až neuvěřitelných 1 944 litrů kondenzované vody. Z toho vyplývá, že vysoušecí výkon se mění v závislosti na podmínkách v interiéru a exteriéru. Největší účinek lze očekávat v zimě. Při tropickém letním období je lepší větrat pouze v noci, vzhledem k nižším teplotám.
Celkové provozní měsíční náklady jsou opravdu extrémně nízké, že nepřesáhnou 10 Kč/měsíc. Účinné řešení spočívá v odvádění vlhkého vzduchu mimo budovu a přisáváním suchého vzduchu z venčí, čímž dochází k postupnému vysoušení vlhkých prostor.

Více zde: http://vysouseni-vlhkost-cz.webnode.cz/proc-to-v-praxi-funguje-jen-za-10kc-mesicne-/

Toto řešení osobně nemám v praxi vyzkoušené, ale princip je zřejmě v pořádku.

Závěrem doporučuji nechat si konkrétní, již výše navrhovaná, možná řešení posoudit patřičným odborníkem přímo na místě. Tak bude možné provést uspokojivý návrh, který pomůže splnit Vaše požadavky.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce


Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk